VESTI

7.4.2021.

Sneg padne na behar i (caffe bašte) voće...

Minimalnu relaksaciju mera prema ugostiteljstvu u smislu jedino dozvoljenog rada bašti dočekao je meteorološki hladni talas. Šta sad!? Pred zakazani prostest za sledeću nedelju razgovarali smo, šta konkretno država može da uradi za HoReCa sektor...

Ako ste bili u kapacitetu da pogledate naš prvi zajednički podcast iz Novog Sada u kome smo poput Kalimera kukali na nepravdu nerada u uslovima korona karantina, koji se na kraju sveo na kafane i tzv event industriju, videli ste da svi sve znaju, sem odgovora šta i kako dalje. Ako niste, a imate svejedno sat vremena dok radite nešto drugo, svakako poslušajte na sledećem YT linku https://www.youtube.com/watch?v=OjJstF3agQk govorili su Branko Koprivica ispred Nacionalne klase by Vojvodina, Robert Čoban kao medijski poslenik CPG, koja između ostalog danas izdaje CafeBar&restoran, kako se sad zove taj najznačajniji domaći horeca magazin sa tradicijom.  

U jednom delu medija vrlo racionalno o problemima govori Miša Relić, koji kao da je kao mlađi silom prilika, preuzeo tu ulogu od Nikole Dimitrijevića predsedinka udruženja ugostitelja i vlasnika restorana Franš. Međutim kompleks te materije koji obuhvata i random restorane kakav je Enso, ali i noćne klubove što je (ne samo) Bitef Art cafe zaziva pomoć Reliću u predlaganju rešenja. 

Protest koji je zakazan za sledeću nedelju je odloženi vapaj očajnika. U međuvremenu svi ugostitelji su otvorili/improvizovali bašte svojih kafića i restorana, i napravili sebi solidne gubitke u poslovanju. Menadžer jednog od najpoznatijih bistroa u Beogradu svedoči da su u ponedeljak i utorak imali 30% od minimalnog dnevnog prometa koji je potreban da bi na kraju meseca bili na nuli. Estimirajmo taj iznos npr. na 100.000 dinara dnevno. Dakle samo samo za 2 dana rada čist gubitak je bio 1200 eura kroz dnevnice, namirnice i komunalije, a neostvaren prihod. 

Logično je očekivati da će se i ovaj sneg otopiti do vikenda, a april u Beogradu otopliti u meri da bašte mogu da rade, pitanje je samo u kom kapacitetu, ako se doslovce poštuje ograničenje distance između stolova. Stoga prenosimo glasno razmišljanje jendog drugog takođe etabliranog prestoničkog ugostitelja: DA DRŽAVA KAO POMOĆ UGOSTITELJSTVU UPLATI - REFUNDIRA IZNOS PDV-a IZ MARTA 2019. 

Da dobro ste pročitali, 2019 je bila poslednja godina normalnog poslovanja. Kao takva ona je referentni parametar za svaki pojedinačni pravni subjekt u meri targetiranja njegovog poslovanja. Na taj način se fino podešava državna pomoć, naspram dosadašnje linearnosti. Ono što je bilo do sad tzv minimalci za radnike sa uslovljenim trajanjem radnog odnosa bez prava na otkaz, doslovce stavlja balast na motiv svakog pojedinačnog restoratera, pa i najmanjeg kafedžije na budući rad. 

Država očigledno uprkos evropskom liderstvu u imunizaciji, neće pribeći receptu Izraela u davanju privilegija vakcinisanom delu stanovništva. Dakle ne možemo da očekujemo da će se nekakvom narukvicom (kao u hotel Rtanj) moći neograničeno ići u kafanu ili na koncerte. Kaže se da je hospitality (ugostiteljstvo i event industrija) najmanje sedmi po veličini sektor privrede u državi, računajući i one državne poput prosvete, medicine, administracije... Pa poput izgradnje autoputeva ili podsticaja stranim investicijama za izgradnju fabrika u ruralnim delovima Srbije, mora se jednako latiti spašavanju srpskog ugostiteljstva kao delu domaćeg turizma mimo planinskih ski centara i banja. Ono je, koliko god nam se to činilo kao tzv poslednji problem sveta, u fazi pretkliničke kome.  Pa da za kraj ilustrujemo pričom trećeg - malog ugostitelja, vlasnika kafea s 3 zaposlenih od kojih su dvoje u procesu čekanja dozvole/vize za Aljasku, gde bi išli da čiste ribu kao novi dostojno plaćen posao, ali mnogo teži od nekadašnjih kruzera.

Sneg padne na behar i (caffe bašte) voće...
Sneg padne na behar i (caffe bašte) voće...
Podelite sa prijateljima:

Povezane vesti

VESTI

Detaljinije

Priroda se obnavlja: Beograd noću - Viva Las Vegas!?

Priroda se obnavlja: Beograd noću - Viva Las Vegas!?

Dovoljan je bio jedan konstruktivni krizni štab u ponedeljak, koji je doneo odluku o radnom vremenu za ugostiteljstvo do ponoći, ergo da bi već danas 48h...

Detaljinije

VESTI

Detaljinije

Posle kiše dolazi sunce - Wine tasting Pržionica

Posle kiše dolazi sunce - Wine tasting Pržionica

nakon jesenjeg kišnog većeg dela meseca maja, konačno dobre vesti, ponovo radi "bioskop" malih zadovoljstava tzv Wine drop club vinsko testiranje u...

Detaljinije

VESTI

Detaljinije

Bratislav Petković

Bratislav Petković

kraj duge godine korone u Srbiji obeležila je smrt jedne od legendi prestoničkog ugostiteljstva, vlasnika najstarije tradicionalne poslastičarnice u...

Detaljinije