VESTI

15.1.2020.

Salon 1905 je prvi srpski Jenues Restaurateur

Fama ili činjenica da je jedna od retkih stvari na globalno zavidnom nivou u Beogradu - restoranska scena, dobila je konačno svoju premijernu potvrdu u vidu renomiranog referentnog priznanja - JRE titule za Salon 1905. Da li to znači da nas uskoro očekuje i Michelin Srbija?

Jeune Restaurateur JRE je pregled najneverovatnijih gurmanskih kuhinja u Evropi plus Australija. JRE restorani su iskustvo kontinuirane kulinarske strasti spram gastronomskog savršenstva, paralelno sa jedinstvenom i dobrom atmosferom prostora. Svi JRE članovi su takođe posvećeni očuvanju „Terroir-a“ - tzv podršci lokalnim poljoprivrednicima i dobavljačima, svežim namirnicama i autohtonim sastojcima najvišeg kvaliteta. Postoji 350 povezanih restorana i 160 hotela u JRE izboru među kojima se od skora nalalazi i Srbija. Prvi takav (poput Gault et Millau ili Michelina, napokon San Pellegrini nagrade) u kojoj se ona pronašla. I dok su naše dojučerašnje bratske republike Slovenija i Hrvatska zastupljene sa čak 15 odnosno 12 adresa, Srbija se skupa sa Rumunijom i svojim premijernim predstavnikom pojavljuje prvi put. Ta čast pripala je Salonu 1905 u Geozavodu, fine dining restoranu čuvenom po njihovom signature Foie Gras ili Rib eye steku, zavodljivoj dekadenciji enterijera i fasadi Beogradske zadruge u Sava maloj. Kao i timu ljudi ispred kojih stoje vlasnik Nikola Narančić i šef kuhinje David Simunić.

Sama odrednica Jeune Restaurateur u bukvalnom prevodu “Mladi restorater” promoviše sinergiju između vlasnika koji postavljaju generalni koncept restorana i njihovih bukinga šefova kuhinje, takođe nove generacije koji taj spoj materijalizuju.

Naredna je upgrade kategorija Table d’ Honneur posvećena decenijski etabliranim ugostiteljima.

Jeunes Restaurateurs (JRE) udruženje tzv mladih kuvara u Evropi, osnovano je u Parizu davne 1974. godine, kao asocijacija sa ciljem novog zamaha evropskoj kulinarskoj veštini. Pod motom „Beskonačna strast“, ​​ vrednuje visok kulinarski standard, hrabrost inovacije i regionalnu tradiciju kuvanja. Činjenicom da je ona preporuka za Michelin zvezdice, jer ne postoji restoran sa tom privilegijom koji prethodno nije poneo JRE amblem, čini nam se da je sva prilika da ćemo vrlo skoro dobiti taj prestižni vodič za Srbiju, a da će Salon 1905 verovatno ponovo biti prvi koji će sem preporuke imati i tu prvu zvezdu u Jugoistočnoj Evropi. 

Podelite sa prijateljima:

Povezane vesti

VESTI

Detaljinije

Vikend samo do 14h

Vikend samo do 14h

regres, kompromis ili glupost

Detaljinije

VESTI

Detaljinije

Na istoku stare priče, na zapadu ništa novo

Na istoku stare priče, na zapadu ništa novo

Tokom januara dali smo sebi i vama pomalo online oduška, ne bi li sačekali rasplet u horeca sektoru uporedo sa početkom imunizacije. Zapravo ništa se nije...

Detaljinije

VESTI

Detaljinije

Najbolja srpska vina i domaće vinarije u 2020

Najbolja srpska vina i domaće vinarije u 2020

portal Vino.rs je rispekt sačinio zavidni odabir i izbor od crvenog Cabernet Sauvignon Reserve 2017 Radovanović, do belog Chi-a iz 2016 vinarije Chichateau

Detaljinije