VESTI

16.12.2020.

Molier i Muha Bar, 2020 RIP

...svakodnevica loših vesti i izmenjena stvarnost socijalnog života

Kada bi godinu za nama sagledavali optikom polupune ili poluprazne čaše, imali bi malog ili dovoljnog razloga za zadovoljstvo činjenicom da su se neka stara - nova mesta otvorila i reafirmisala ( o čemu drugom prilikom) ali i tugu što smo ostali bez poznatih kafanskih etalona. 

Molier ( Le Moliere) po čuvenom francuskom komediografu iz 17. veka bio je prvi pravi pariski - francuski bistro u Beogradu, ako apstrahujemo Absinthe koji je više bio njujorška inačica tog ugostiteljskog podžanra. Kako se nalazio u prizemlju Francuskog kulturnog centra u Knez Mihailovoj, zapravo postaće i prvi značajni novi dnevni poslovni restoran (pored tradicionalno nacionalnog Vuka i Proleća), u onome što će kasnije uslediti kao caffe ekspanzija ulice Vuka Karadžića, a njegova čuvena supa od luka na meniju i frankofoni žamor činovnika i gostiju Institut français de Serbie učiniće tu atmosferu zaista autentičnom. Nažalost činjenicom da se ovog meseca zatvorio, takva internacionalnost prestoničke gastronomije svodi se na Mali Pariz i Bistro Mali Pijac, u tragikomičnoj ironiji datosti 2020, kada je ovaj grad došao gotovo na prag Mišelinovih zvezdica, tog najpoznatijeg svetskog ugostiteljskog priznanja. 

Muha bar - po Alfonsu Muhi najpoznatijem češkom umetniku secesije na prelazu 19 i 20 veka, s druge strane časovnika i u gotovo paralelnoj poprečnoj ulici, što takođe seče Knez Mihailovu, Kralja Petra, bio je najpoznatiji turistički jazz - blues klub prestonice. Idealni antipod naspram nacionalnog muzičkog žanra Manufakture (od prekoputa) koji su skupa ovu urbanu tačku grada načinili novom Skadarlijom. Ne postoji domaći klupski sastav počev od Zone B i Di Luna bb, preko Tanje Jovićević i Milana Petrovića, napokon Jovana Maljokovića i Lazara Tošića kao i zastave ovog galerijskog enterijera sa ogromnim izlozima koji su vas naprosto vabili unutra - Nade Pavlović, koji u prethodnoj deceniji gotovo svako veče nisu nastupali ovde. Ali kako se bar nalazio u Zadužbini Nikole Spasića, voljom njenog upravnika, a usred korona ekonomske kataklizme, zakup im je višestruko povećan i to Muha bar, ovog leta više, posle osam godina rada i postojanja nije mogla sebi da priušti. U normalnom svetu mesta ovakvog sadržaja kao Blue Note u Njujorku ili Le Duc u Parizu, subvencionisani su od strane tih metropola, kod nas je socijalna kultura prepuštena (ne)afinitetu novopečenih profitera restitucije. 

Molier i Muha Bar, 2020 RIP
Molier i Muha Bar, 2020 RIP
Podelite sa prijateljima:

Povezane vesti

VESTI

Detaljinije

Najbolja srpska vina i domaće vinarije u 2020

Najbolja srpska vina i domaće vinarije u 2020

portal Vino.rs je rispekt sačinio zavidni odabir i izbor od crvenog Cabernet Sauvignon Reserve 2017 Radovanović, do belog Chi-a iz 2016 vinarije Chichateau

Detaljinije

VESTI

Detaljinije

Gđa Mirkov na Dorćolu

Gđa Mirkov na Dorćolu

prestonički patisserie NYC alike trademark u našem kraju

Detaljinije

VESTI

Detaljinije

Novo HoReCa radno vreme do 8 i 15 godina Pastisa

Novo HoReCa radno vreme do 8 i 15 godina Pastisa

vest dana je (ne)očekivana dopuna uredbe Vlade Srbije odnosno odluka Kriznog štaba da se ipak dozvoli rad ugostiteljstva (i tržnih centara) ove nedelje do...

Detaljinije