VESTI

14.10.2020.

Mišelin zvezda i milijarda minusa

Na današnjoj press konferenciji TOS-a tehnički ministar turizma Rasim Ljajić napomenuo je u uvodu da se gubitak u turizmu u Srbiji u 2020 procenjuje na milijardu dolara, ali je ubrzo potom prešao na vedriju stranu ulice...

Današnja vest dana je iznenađujuća najava države da ćemo 14. decembra saznati koji će restorani, najverovatnije u Beogradu poneti prestižnu titulu Mišelinovih zvezda. Kao takva, ona je svetla tačka u neveseloj perspektivi koja očekuje lokalno ugostiteljstvo u regionalnoj i globalnoj perspektivi ograničenja rada u zatvorenom prostoru usled jesenjeg tzv drugog talasa korone. Kako je i rečeno na početku, konstatovano je da je očekivani gubitak u turizmu milijardu dolara, procena koja se odnosi na kvantni meritum broja neostvarenih noćenja u prestoničkim hotelima i takse, uzevši npr samo parametar da neverovatno ove godine niti jedan kruzer nije uplovio u Beograd. A da je država napravila novi pristan i u Zemunu. Ono što je verovatno nemerljivo kao i svugde u svetu, potpuni krah industrije iznajmljivanja stan na dan - AirBnB-a i Booking.com-a, paralelno sa laganim umiranjem beogradskih hotela - sektora u koji je najviše realnog novca investirano prethodnih godina. 

Koliko u susednom i uglednom Zagrebu, njihov krizni stožer je propisao uslove gotovo nemoguće za rad, zanimljiva je reakcija čuvenog restorana La Štruk. Naš zakonodavac u Uredbi o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid - 19, poslednji put izmenjenoj 9.10 2020 ostavlja disclaimer fleksibilnog tumačenja obaveznog razmaka između gostiju - maksimalnog broja lica po metru kvadratnom u rečenici a u slučaju manjeg rastojanja od dva metra između korisnika, pružanje usluga uz primenu staklene, plastične ili slične barijere. 

E pa dakle u takvom "ozračju" i na bazi poznatih ovdašnjih afiniteta čini nam se da je sprovedena komercijalna operacija etabliranja ovdašnjeg odabranog ugostiteljstva Mišelinom. Činjenica je da pomenuti vodič nemaju niti sve zemlje Evropske unije, štaviše ni jedan Dubai koji je otkupio većinu nagrađenih "Mišelin" šefova. U kontekstu obaveznog preduslova demetropolizacije i diversifikacije videćemo da li stoje navodi Marije Labović direktorke Turističke organizacije Srbije da: Ukrštanjem grčkog, turskog, mađarskog, kao i balkanskog nasleđa, glavni grad Srbije je “zaveo“ inspektore Mišlenovog vodiča svojim brojnim gastronomskim adutima. 

Odnosno da li ćemo nakon putopisnog vodiča koji je zaista promovisan na ovogdišnjem Sajmu turizma, a pre Korone, dobiti i pravi gastronomski vodič i Srbiju kao regionalnu odrednicu koja podrazumeva restorane i u Novom Sadu, Nišu, Kopaoniku i Zlatiboru za početak. Opet sledeći hrvatsko uporedno iskustvo, prvi restoran u Zagrebu, Noel dobio je titulu tek u trećoj godini postojanja tamošnjeg vodiča, pa i danas sa čak sedam restorana na popisu, opet je jedini u prestonici. U Sloveniji koja je takođe tek od ove godine po prvi put takođe u autonomnom vodiču, Hiši Franko u seocetu Kobaridu, čuvene šefice Ane Roš (tzv najboljoj kuvarici na svetu po San Pellegrini rangu) po prvi put je u našem ex YU regionu dodeljene su dve zvezdice, ali od preostalih pet pojedinačnih takođe samo jednu u Ljubljani za tamošnji "Atelje".  

Za kraj dozvolite nezahvalnu prognozu, da su u verovatnoj konkurenciji: Salon 1905, Legat 1903, verovatno se pronašao i Iris New Balkan Cuisine uprkos sopstvene odluke koja je na snazi da dok traje covid histerija bude privremeno zatvoren. 

Podelite sa prijateljima:

Povezane vesti

VESTI

Detaljinije

Najbolja srpska vina i domaće vinarije u 2020

Najbolja srpska vina i domaće vinarije u 2020

portal Vino.rs je rispekt sačinio zavidni odabir i izbor od crvenog Cabernet Sauvignon Reserve 2017 Radovanović, do belog Chi-a iz 2016 vinarije Chichateau

Detaljinije

VESTI

Detaljinije

Gđa Mirkov na Dorćolu

Gđa Mirkov na Dorćolu

prestonički patisserie NYC alike trademark u našem kraju

Detaljinije

VESTI

Detaljinije

Novo HoReCa radno vreme do 8 i 15 godina Pastisa

Novo HoReCa radno vreme do 8 i 15 godina Pastisa

vest dana je (ne)očekivana dopuna uredbe Vlade Srbije odnosno odluka Kriznog štaba da se ipak dozvoli rad ugostiteljstva (i tržnih centara) ove nedelje do...

Detaljinije