VESTI

4.3.2020.

Jospehine ili ti Absinthe reopening

Početkom 2000 i novog milenijuma, socijalno najznačajnije mesto - najpopularnija kafana u Beogradu bio je čuveni Absinthe. Nakon više od decenije neuspešnih pokušaja njene reafirmacije, čini nam se da prestonica dobiti solidnu supstituciju - Žozefin.

Pozitivan proces reafirmacije kultnih beogradskih kafana nije se zadržao sa predratnim tradicionalima poput Grmeča, Srpske kafane ili Varoš kapije, već je otišao korak dalje. Reaktivirane su ponovo najvažnije, a vremenom zatvorene adrese na tzv prestoničkoj karti socijalne kulture našeg vremena. Neki bez prevelike ambicije poput Burger house-a u ex Zapletu, drugi kao Gilda u ex Dijagonali sa vidljivom želja da nadmaše prvenac.

Čini mi se da se tom drugom sličnom težnjom, makar kada je preview enterijera u pitanju, vodila investicija u već godinama hibernirani ex Absinthe. Otvaranjem hotela Hilton, ulica Kralja Milutina dobila je novi elitni značaj kakav nikad nije imala, baš kao i činjenica da cela gravitacija Njegoševe ulice od Cvetnog trga do Kalenić pijace, od Troika bara do Cveća Zla, upravo taj Vračar Historical novi epicentar Beograda. 

Kada je početkom 2000 Nikola Živanović sa partnerima, poverio idejni projekt novog francuskog bistroa, tada najpopularnijoj gradskoj arhitekti - horeca enterijera Maji (Vidaković) Lalić, ona je u ovaj prostor inkorporirala sveži njujorški scenografski trend Keitha McNally-a recikliran na više njegovih NYC downtown lokala (Odeon, Pastis, Cherche Midi, Lucky Strike, Minetta Tavern, Schillers liquor). Beograd je dobio svoj svojevrsni Balthazar na Sohou, place to be fancy gradske ekipe od JDP glumačkog entourage-a do grupe Duran Duran nakon njihovog beogradskog koncerta.

Vremenom će ga na tronu popularnosti smeniti Supermarket concept store, pa pomenuta Dijagonala, ali će iz njegovog miljea nastati i kasniji multifunkcionalni prostor Mladost - Ludost - Radost itd. Deo njegovog enterijera parafraziran je u Bistrou Dorćol (ex Plavi Jahač), a sada nas (na subotnjem otvaranju) očekuje potpuni vizuelni eklektički zaokret, kao luksuznija varijacija tog retro citata epohe sedamdesetih. 

Kako Propeler nezvanično saznaje iza Jospehine projekta stoji Andor Čakanji, već prisutan kroz Bistro du Vin i St.Marks place, odnosno Vinarija Zvonko Bogdan iz Subotice kao jedan od najačih nacionalnih korporativnih brendova proizvodnje alkoholnih pića. Više o samom lokalu za vikend.

Video

Podelite sa prijateljima:

Povezane vesti

VESTI

Detaljinije

Lansirana platforma za ugostiteljstvo - HoReCa zajednica dostupna 24/7

Lansirana platforma za ugostiteljstvo - HoReCa zajednica dostupna 24/7

Druga po redu on line konferencija pod nazivom „Horeca zajednica za novu budućnost“, okupila je učesnike iz sektora ugostiteljstva, ali i mlade koji svoju...

Detaljinije

VESTI

Detaljinije

“HORECA ZAJEDNICA ZA NOVU BUDUĆNOST“

“HORECA ZAJEDNICA ZA NOVU BUDUĆNOST“

Izazovi sa kojima se susreću svi oni koji posluju u sektoru ugostiteljstva i dalje ne jenjavaju. U nameri da pruži podršku Horeca sektoru, ali i...

Detaljinije

VESTI

Detaljinije

Bomba na dorćolski Holesterol

Bomba na dorćolski Holesterol

neko je već cinično konstatovao da se Holesterol sad sigurno neće naći u konkurenciji za Mišelinovu zvezdicu, a da je borba protiv holesterola u Srbiji...

Detaljinije