VESTI

4.3.2020.

Jospehine ili ti Absinthe reopening

Početkom 2000 i novog milenijuma, socijalno najznačajnije mesto - najpopularnija kafana u Beogradu bio je čuveni Absinthe. Nakon više od decenije neuspešnih pokušaja njene reafirmacije, čini nam se da prestonica dobiti solidnu supstituciju - Žozefin.

Pozitivan proces reafirmacije kultnih beogradskih kafana nije se zadržao sa predratnim tradicionalima poput Grmeča, Srpske kafane ili Varoš kapije, već je otišao korak dalje. Reaktivirane su ponovo najvažnije, a vremenom zatvorene adrese na tzv prestoničkoj karti socijalne kulture našeg vremena. Neki bez prevelike ambicije poput Burger house-a u ex Zapletu, drugi kao Gilda u ex Dijagonali sa vidljivom želja da nadmaše prvenac.

Čini mi se da se tom drugom sličnom težnjom, makar kada je preview enterijera u pitanju, vodila investicija u već godinama hibernirani ex Absinthe. Otvaranjem hotela Hilton, ulica Kralja Milutina dobila je novi elitni značaj kakav nikad nije imala, baš kao i činjenica da cela gravitacija Njegoševe ulice od Cvetnog trga do Kalenić pijace, od Troika bara do Cveća Zla, upravo taj Vračar Historical novi epicentar Beograda. 

Kada je početkom 2000 Nikola Živanović sa partnerima, poverio idejni projekt novog francuskog bistroa, tada najpopularnijoj gradskoj arhitekti - horeca enterijera Maji (Vidaković) Lalić, ona je u ovaj prostor inkorporirala sveži njujorški scenografski trend Keitha McNally-a recikliran na više njegovih NYC downtown lokala (Odeon, Pastis, Cherche Midi, Lucky Strike, Minetta Tavern, Schillers liquor). Beograd je dobio svoj svojevrsni Balthazar na Sohou, place to be fancy gradske ekipe od JDP glumačkog entourage-a do grupe Duran Duran nakon njihovog beogradskog koncerta.

Vremenom će ga na tronu popularnosti smeniti Supermarket concept store, pa pomenuta Dijagonala, ali će iz njegovog miljea nastati i kasniji multifunkcionalni prostor Mladost - Ludost - Radost itd. Deo njegovog enterijera parafraziran je u Bistrou Dorćol (ex Plavi Jahač), a sada nas (na subotnjem otvaranju) očekuje potpuni vizuelni eklektički zaokret, kao luksuznija varijacija tog retro citata epohe sedamdesetih. 

Kako Propeler nezvanično saznaje iza Jospehine projekta stoji Andor Čakanji, već prisutan kroz Bistro du Vin i St.Marks place, odnosno Vinarija Zvonko Bogdan iz Subotice kao jedan od najačih nacionalnih korporativnih brendova proizvodnje alkoholnih pića. Više o samom lokalu za vikend.

Video

Podelite sa prijateljima:

Povezane vesti

VESTI

Detaljinije

Sneg padne na behar i (caffe bašte) voće...

Sneg padne na behar i (caffe bašte) voće...

Minimalnu relaksaciju mera prema ugostiteljstvu u smislu jedino dozvoljenog rada bašti dočekao je meteorološki hladni talas. Šta sad!? Pred zakazani...

Detaljinije

VESTI

Detaljinije

Da li i kako (a Covid19 free) bezbedno - lako, gde (Rtanj) na Kopaoniku!?

Da li i kako (a Covid19 free) bezbedno - lako, gde (Rtanj) na Kopaoniku!?

U situaciji kada je gotovo izvesno da će tzv lockdown u gradovima potrajati, gde su restorani i barovi u Beogradu zatvoreni, jedina dilema je Kopaonik kao...

Detaljinije

VESTI

Detaljinije

15-ti u mesecu za PDV i 16-ti za LOCKDOWN

15-ti u mesecu za PDV i 16-ti za LOCKDOWN

Na godišnjicu uvođenja vanrednog stanja, vratili smo se na početak priče, na ponovo zaključan uslužni sektor: restorane i barove kao liniju manjeg otpora...

Detaljinije