VESTI

18.3.2021.

15-ti u mesecu za PDV i 16-ti za LOCKDOWN

Na godišnjicu uvođenja vanrednog stanja, vratili smo se na početak priče, na ponovo zaključan uslužni sektor: restorane i barove kao liniju manjeg otpora spram zahteva medicinskog dela kriznog štaba i onog dela populacije koja jedino u kafanama vidi zlo Covida 19.

Pisali smo ovde prethodnih dana, ali očigledno džaba kako ne postoji naučno, medicinski i statistički dokazana veza između porasta broja zaraženih i mesta zaražavanja, zatvorenog prostora - javnih mesta u ugostiteljstvu. Ono što se u celom svetu posmatra kao neminovni treći talas pandemije koji nezaobilazi niti jednu zemlju, pa ni Srbiju koja se do skora mogla hvaliti i relativnom slobodom poslovanja u uslovima korone, kao i najvećom mogućom stopom imunizacije stanovništva, sa čak četri vrste vakcine protiv Covida. 

Ali nažalost nekako u isto vreme dosegli smo maksimum dobrovoljno prijavljenih za vakcinaciju, a brojke preminulih, pogotovo lekara ali poznatih ličnosti su počele da rastU. Kad se nešto tako desi, onda visi Pedro, odnosno izvisi HoReCa. Prva polovina marta sa cinculirala sa novim normalnim radnim vremenom do 20h - radnim danima i postepenim zatvaranjem vikenda. Prvo do 14h, pa samo subotom do 12h i na kraju ništa. Time su ugostitelji lišeni mogućnosti da spreme i prodaju subotnji i nedeljni ručak kao nekakvu maksimizaciju sopstvene samoodrživosti, nikako profita. 

Dodatni problemi bili su ti što...

Mere se donose danas za sutra, tako da u uslovima neizvesnosti su propadale nabavke - zalihe sveže hrane i namirnica, a radne smene zaposlenom osoblju nisu mogle da se isplaniraju na način da se makar tu napravi ušteda kroz formu plaćenih i neplaćenih odsutva

Kao da se čekao 15-ti u mesecu, poslednji dan za plaćanje PDV, gde je izgleda bilo važno da se država namiri, a potom potop i propast. Jer ove poslednje odluke vlade i kriznog štaba o zatvaranju, ne prati nikakav konkretan novi ekonomski paket mera pomoći za ugostiteljstvo. 

Različiti priviligovani ili samo dovoljno drski ugostitelji su se dovijali na svoj način da izvrdaju nova pravila. Iako je decidno bila zabranjena šalter prodaja kafe za poneti, gotovo sve franšizne kafeterije nisu poštovale tu zabranu, niti bile sankcionisane. Sa druge strane prestonički hoteli i pansioni maksimalno kolateralno koriste odredbe koje se prvenstveno odnose na zimske ski centre, tako da ko želi i dovoljno je pronicljiv, za vikend može da pronađe sebi mesto za kafu, piće i ručak. 

Napokon pitanje je da li se ovako ponovo pogoduje retail lancima (Lidl, Delhaize, Idea itd) jer su redovi u supermarketima iracionalno veliki. I nije u pitanju strah od nestašice, već potrošačka nervna baza da se negde mora utrošiti vreme i novac. Takođe država se nije odrekla svog materijalnog resursa, pošto JP Skijališta Srbije uredno rade kroz neometano funkcionisanje žičara, snega hvala bogu ima, a i pitanje je da li baš svaki pojedinačni ski bife na Kopaoniku i Zlatiboru zazire od komunalne inspekcije ili ipak uprkos vikend zabrani rada, pruža skijašima ljudsku mogućnost da se ogreju i okrepe. 

Kada se kaže kako je lockdown i u ostatku Evrope, onda se izostavlja i permanenta materijalna refundacija koje tamošnja HoReCa dobija od država.

Na kraju, moralo bi se konačno preseći: kako da se maksimizira pa makar i prisilom broj vakcinisanih, a da se ne zatvaraju kafane svako malo, na pritiske laičke javnosti. Nisu svi ugostitelji tajkuni, bivši fudbaleri ili ne daj bože kriminalci pa da ne zaslužuju solidarnost i empatiju. Činjenicom da Beograd nema industriju, mnogi su mladi ljudi sa nekakvom pozajmicom uleteli grlom u jagode, kako bi sebi i još ponekom obezbedili posao. O zavisnim - pratećim delatnostima ili svim drugim malim radnjama, ovde i sad da i ne govorimo. O tome da je kućni ambijent unutar tri generacije porodice najveći generator zaraze i letalnih ishoda, pa bi valjda jedino bilo logično ljude motivisati da makar ne obeduju zajedno, ne vredi da govorimo. Čekamo nedelju i novo zasedanje kriznog štaba u dobroj veri da će se ipak omogućiti rad, pa makar se kao u hotelu Rtanj na Kopaoniku pristup restoranima i barovima, putem narukvica i obezbeđenja dozvoljavao samo onima sa negativnim PCR testom i potvrdom o vakcinaciji. 

Podelite sa prijateljima:

Povezane vesti

VESTI

Detaljinije

Priroda se obnavlja: Beograd noću - Viva Las Vegas!?

Priroda se obnavlja: Beograd noću - Viva Las Vegas!?

Dovoljan je bio jedan konstruktivni krizni štab u ponedeljak, koji je doneo odluku o radnom vremenu za ugostiteljstvo do ponoći, ergo da bi već danas 48h...

Detaljinije

VESTI

Detaljinije

Posle kiše dolazi sunce - Wine tasting Pržionica

Posle kiše dolazi sunce - Wine tasting Pržionica

nakon jesenjeg kišnog većeg dela meseca maja, konačno dobre vesti, ponovo radi "bioskop" malih zadovoljstava tzv Wine drop club vinsko testiranje u...

Detaljinije

VESTI

Detaljinije

Bratislav Petković

Bratislav Petković

kraj duge godine korone u Srbiji obeležila je smrt jedne od legendi prestoničkog ugostiteljstva, vlasnika najstarije tradicionalne poslastičarnice u...

Detaljinije