Top Lista

24.1.2020.

Vinska karta Srbije za početnike - Kovačević

Na Svetog Trifuna - zaštitnika vinogradara, nastavljamo sa pričom/vodičem gde vam do kraja godine predstavljamo 50 bazičnih - najboljih i najčuvenijih srpskih podruma vina, odnosno nacionalnih vinarija sa osnovnim podacima o njihovim vinskim etiketama i sortama grožđa koje uzgajaju. Kovačević - Fruška gora.

1 Kovačević

1 Kovačević
Porodičnu tradiciju proizvodnje vina, dužu od 100 godina, pre 10 godina, preuzeo je Miroslav Kovačević, stvarajući jednu novu, modernu vinariju, sa idejom da vinogradarska i vinarska iskustva svog oca i svojih dedova, uz pomoć najsavremenije vinarske tehnologije uvede u 21. vek. U poslednjih deset godina, Vinarija Kovačević intenzivno sarađuje sa najuglednijim fruškogorskim vinogradarima, ne samo u cilju proizvodnje najkvalitetnijeg grožđa na najboljim fruškogorskim parcelama - za potrebe Vinarije Kovačević, nego i sa željom da se zajedničkim snagama stvori osnova za vina sa izrazitim pečatom fruškogorskog podneblja. Danas, Vinarija Kovačević ima i dugoročno ugovorenu i brižljivo kontrolisanu proizvodnju grožđa na površini od oko 100 hektara vinograda, koji se nalaze u vlasništvu starih fruškogorskih vinogradarskih porodica. U sklopu vinarije, nalazi se i jedan od najlepših - najboljih restorana na Fruškoj gori - vinska kuća Kovačević. 

Severna strana Fruške gore se obara ka Dunavu, a južna se spušta u samu ravnicu, gde se na nadmorskoj visini od 230m uz srednju godišnju temperaturu od 11°C nalaze vinogradi u vlasništvu Vinarije Kovačević. U ovim vinogradima se uzgajaju vrhunske sorte: Rajnski i Italijanski Rizling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Traminac, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir od kojih nastaju vina već prepoznatljivog kvaliteta, sa naglašenim sortnim karakterom grožđa od kojeg su proizvedena. Stari podrum Irig osnovan je 1930. godine, od strane uglednih vinara i vinogradara iz Iriga. U njemu su se proizvodila vina od Iriškog Rizlinga do Župljanke, Traminca i Rajnskog rizlinga. Proizvodnja vina je bila glavni izvor zarade u opštini Irig sve do kraja 19. veka dok vinograde na Fruškoj gori nije opustošila filoksera. Uspešno je poslovao do 1995. godine kada je usled ekonomske krize i inflacije i uopšte stanja u našoj zemlji prestao sa radom. 2013. godine Miroslav Kovačević je otkupio podrum i proširio proizvodnju vina. Njegova vizija je bila da se vrati stari sjaj ovom delu Srema, stari vinski sjaj kojim je nekada sijao. Podrum 1930. je bio i najveći podrum u staroj Jugoslaviji i jedna od vodećih vinarija u tom periodu. Kupovinom “Podruma 1930”, 2013. godine, Vinarija Kovačević je na osnovama tradicionalnih vrednosti, nastavila da ulaže i razvija fruškogorski region. U podrumu je osposobljen arhivski deo, stari podrum za barrique burad, deo za prijem i preradu grožđa. A u petogodišnjem planu je podizanje nove vinarije, koja bi bila po svim svetskim standardima, sve od fermentacije vina, flaširanja do odležavanja u drvenim buradima. Etikete vinarije Kovačević...


Detaljinije

Aleksandrović

Aleksandrović

Planina Oplenac i njena brda se od davnina koriste za uzgajanje vinove loze. Početkom dvadesetog veka na ovom podneblju između Vinče i Venčaca, podignuta je Venčačka vinogradarska zadruga, zatim vinogradi i podrum kraljeva Petra i Aleksandra Karađorđevića koji su proneli slavu oplenačkih vina širom Evrope. Aleksandrovići su bili njihove komšije i kolege, koosnivači pomenute vinogradarske zadruge. Pradeda Miloš Aleksandrović je kako je i rečeno, bio jedan od osnivača Venčačke vinogradarske zadruge 1903. godine, a porodica je do početka II svetskog rata imala 30.000 čokota. Vinogradarsku i vinarsku tradiciju su nastavili deda Života i Aleksandar Aleksandrović. Kada je 1992. godine čuveni dvorski podrumar Živan Tadić, koji je posle II svetskog rata emigrirao u Kanadu, saznao da porodica Aleksandrović obnavlja vinarsku tradiciju oplenačkog kraja, poslao je u Vinču originalnu recepturu - sortni sastav Trijumfa, najboljeg vina kraljevih podruma, koje se pre drugog svetskog rata pilo na skoro svim evropskim dvorovima. Tako su u njihovom podrumu, na osnovu požutelog rukopisa počeli da ispisuju nove stranice duge porodične istorije vinogradarstva i vinarstva oslanjajući se na iskustva predaka, nova naučna saznanja i modernu tehnologiju.

Danas je porodica Aleksandrović sa svojim vinima vodeća srpska privatna vinarija i za proizvodnju svojih vrhunskih vina koristi 75 Ha sopstvenih vinograda zasađenih visokokvalitetnim sortama grožđa. Vinogradi se nalaze na svega nekoliko kilometara od vinarije, na tri različite lokacije - Vinča, Ježevac i Bokanja, koje se odlikuju različitim mikroklimatskim uslovima i tipovima zemljišta. Zemljišta na kojima su podignuti zasadi pripadaju tipu gajnjača i smonica u ogajnjačavanju. To su laka do srednje teška zemljišta, vodopropusna i dobrih fizičko-hemijskih osobina. Odlikuje ih nizak sadržaj humusa, što u sprezi sa slabo bujnim podlogama i blagom prihranom, omogućava da dobiju niske prinose i visok kvalitet grožđa. Brdo Ježevac je posebno karakteristično po svojoj skeletnoj strukturi. Na ovoj lokaciji, zemljišta su najsiromašnjija humusom, a najbogatija kamenom. Strogo su birana osunčane, južne ekspozicije, čokoti sađeni u pravcu sever-jug. Dobra provetrenost koja karakteriše oplenačko vinogorje, ide im na ruku, posebno za sorte pino noar i rajnski rizling. Nadmorska visina je od 250 do 350 metara (Vinča oko 300m, Ježevac 300-350m, Bokanja 250-350m). Kako bi postigli potpunu i optimalnu zrelost, na čokotima ostavljaju samo najbolje grožđe, i beru ručno. Tokom svih ovih procesa, prinos se smanjuje sa 5kg na 1kg do 1,5 kg, jer se selektuje samo najbolje grožđe koje će podariti vrhunska vina. Ona su...


Detaljinije

Radovanović

Radovanović

Poglavlje koje danas ispisuje Podrum Radovanović započeto je 1990. godine, kada je Miodrag Radovanović odlučio da obnovi dedino imanje i zasadi svoju prvu lozu. Na očuvanom dedinom vinogradu u Krnjevu, u srcu Šumadije, Mija Radovanović osnovao je Podrum Radovanović, prvu srpsku privatnu vinariju orijentisanu na stvaranje visokokvalitetnih vina.

Jugoistočna ekspozicija vinograda pod belim sortama i jugozapadna orijentacija parcela sa crnim sortama omogućuju dobru izloženost grožđa suncu, što zajedno sa specifičnim i povoljnim geoklimatskim karakteristikama ovog podneblja na 220m nadmorske visine daje odlične uslove za pravilan i zdrav rast vinove loze, kao i za dobro sazrevanje grožđa. Rezultat je visok procenat šećera u grožđu, u neki godinama čak i do 25-26%, što je izuzetan potencijal za nastanak snažnih, kompleksnih i karakternih vina. Specifična struktura zemljišta, u kojoj su fino ukomponovani različiti tipovi tla – glina, ilovača, škriljac i krečnjak - baza je na kojoj, u skladu sa umerenim geogklimatskim parametrima, grade jedinstven teroar, a čije osobenosti verno prenose u vina. Priroda je u ovom podneblju vrlo blagonaklona prema grožđu, a pravovremenom berbom, hvatajući balans između tehnološke i biološke zrelosti grožđa, trude se da sačuvaju najbolje od onoga što ona daje. Isti princip primenjuju i u 25 hektara vinograda u kooperaciji. Sorte podruma su:


Detaljinije
Podelite sa prijateljima:

Povezane top liste

TOP LISTE

Detaljinije

Kopaonik za školski raspust - vodič kroz nove ski barove i poneko staro dobro mesto.

Kopaonik za školski raspust - vodič kroz nove ski barove i poneko staro dobro mesto.

Sezona 19/20, definitivno će odrediti planinu Kopaonik kao jedinu kompetitivnu HoReCa tačku, ravnopravnu Beogradu. Štaviše sadržajnom ponudom i kapacitetima boljom od Novog Sada, značajno jačom od Zlatibora. Ovde vam donosimo predlog 15 lokala i 2 preporučena hotela. Možda smo mogli da se referišemo i ka zicerima kao što su Hani Bani, Vučja jama, Camelot, Alo Alo ili hotelima Grand i Grey ali smo se opredili mahom za nova mesta.

Detaljinije

TOP LISTE

Detaljinije

15 + najboljih prestoničkih barova za kraj godine, matine provod i doček 2020 u Beogradu

15 + najboljih prestoničkih barova za kraj godine, matine provod i doček 2020 u Beogradu

Horeca Propeler vam donosi top listu preporuka za najbolja mesta u gradu i praznični period decembra od Svetog Nikole i Božića do Nove godine i repriza dočeka, rešava dilemu gde ići...

Detaljinije

TOP LISTE

Detaljinije

Street food - 25 esencijalnih lokala i kultnih mesta Dorćola danas!

Street food - 25 esencijalnih lokala i kultnih mesta Dorćola danas!

Od Lokija i Bucka do Smokvice ili Suvobora, dorćolski kvart za razliku od Vračar Historical-a, sve ove godine ili i decenije, gastronomski je oduvek više bio multikulturalan i socijalno prijemčiv. Kada su u jednom trenutku ljudi prestali da tradicionalno izlaze u Skadarliju, a čuvene se društvene kafane pozatvarale, klupski noćni život će generisati fast food lokacije kao obavezni bonus i taj će sadržaj u jednom trenutku, prerasti u street food žanr više.

Detaljinije