Top Lista

27.11.2019.

TOP 15 JAZZ adresa u Beogradu gde možete uživati klupski džez...

od predratnog muzičkog mainstream-a (WWII) - Jevrejskog sastava Miki džez, Jockey i Auto club-a preko zlatne epohe SFRJ - Beogradskog džez festivala i gostovanja Luj Armstrong, Dizi Gilespija, Majls Dejvisa, Čarli Parkera i Djuk Elingtona, pa istoimenog kluba u hotelu Hayatt - 90-tih, kluba Ptica 2000-tih i napokon Iguane u 2010-tim, pred vama je spisak klupskog džeza u Beogradu danas, preporuka za ličnu mentalnu higijenu ili samo sugestija za strance - goste prestonice.

Beogradski market

Beogradski market

Beogradski Market je prostor u kome se u formi festivala, radionica, restorana i prodavnica predstavljaju preduzetničke ideje, proizvodi i usluge, sa ciljem da se promoviše lokalno craft stvaralaštvo i reafirmiše Beograd zastao na konceptu Supermarketa i Mikser house-a. 

Na 1000m2 multifunkcionalnog prostora, na Dorćolu, u ul. Žorža Klemansoa, očekuju vas: prva urbana destilerija u ovom delu Evrope, restorani, kraft pivari, design shop, cvećara, koktel bar, fliperi...prva prava ili jedina food market hala i pomalo concept store u Beogradu pa tako i džez.


Detaljinije

Berliner

Berliner

Tranzicija Berlinera na Vračar, ostavlja dilemu da li je poput panka nekad, hipsteraj Sava male takođe mrtav, ali i potvrda da je Krunskoj ulici, nakon nekadašnje čuvene Vile na obližnjoj adresi nedostajao flagship koncept Dijagonale. To je dvoetažni sadržaj bonus intimno veliko dvorište: prvi fancy džin bar u Beogradu i prepoznatljiva nepretenciozna prijemčiva bistro kuhinja. 

Berliner sa nekadašnjim sadržajem, pivo, kobasice i knedle i jazz bio je simbol jednog vremena Sava male skoro kao i KC Grad. Danas, sada na Vračaru, Nemanja Stamenković nudi i obećava mnogo više...ponovo džez pa još na Vračaru, kolač u tiganju definitivno.


Detaljinije

Bistro Mali Pijac

Bistro Mali Pijac

Bistro Mali Pijac je najbolje novo mesto u Sava maloj - trio Peppe, Kole i Sale koji je stajao iza Mladosti, Ludosti, Radosti - otvorio je njujorški - Pariz bistro sa različitim dnevnim i večernjim, vikend ili sadržajima tokom radnih dana. Jedan takav je i Gipsy jazz petkom / Freecats band subotom


Detaljinije

Black George

Black George

Crni Đorđe u istoimenoj Karađorđevoj ulici, poslednje je novootvoreno mesto u onom delu ove ulice povrh Malog Pijaca i Burrito Madre-a preko puta Bristola.  Kao i Pijac u fazi dekadencije Sava male, drži programski gard spram onog u šta bi Sava mala mogla pretvoriti ili se to već polako dešava kroz novu pop-folk profilaciju publike. Džez ovde sredom, petkom i subotom. 

Zadnja lasta Sava male


Detaljinije

Bluz i pivo

Bluz i pivo

Kao što je Memfis neodvojiv od Nju Orleansa, tako je i ovdašnja skromna klupska džez - bluz scena nerazdvojiva u agendi sadržaja, odnosno na prestoničkoj mapi provoda.

Tu je Cetinjska kao novi gradski hype neodvojiva kao adresa i preporuka. Bluz i Pivo ili od milošte Bluzika, je mesto muzike, klub crnog zvuka, u kom, pored blues-a, možete slušati srodne pravce poput blues rocka, funka, soul muzike, jazz-a, sve ono što je proizašlo iz afro-američke tradicije. Bluzika je portabl ruin bar sa pomerajućim zidovima, čiji enterijer se tokom leta pretvara u eksterijer i veliku otvorenu baštu na oko 300 kv/m sa kaskadnim terasama. U Bluziki se može slušati električni i unplugged blues...


Detaljinije

Das Boot

Das Boot

Das Boot po čuvenom nemačkom podmorničkom filmu Volfganga Petersona, kao bivša preuređena kotlovnica prominetnog kulturnog centra Parobrod, verovatno je najbolji mali povremeni prestonički džez klub, o čemu svedoči line up eminentnih muzičara koji su dole nastupali, od Vasila Hadžimanova do Duška Gojkovića. 

Muzička sezona traje tokom zime, svakog drugog ponedeljka, sa zaista popularnim cenama i solidnim izborom craft i lager točenih piva, a kao takav jedini je na evropskom online izboru najboljih preporučenih jazz klubova po ukusu lokalaca. 

Intimni jazz cigleni Hamburg - Reeperbahn ambijent ex kotlarnice Prvog Dunavskog parobrodarskog društva.


Detaljinije

Jazz bašta

Jazz bašta

Ova bašta na adresi tzv Malih stepenica na Kosančićevom vencu, kao instagramična verovatno je najkorištenija scenografija reklamne epohe koja je promovisala hipstersku ležernost.

No zaista sem njene intimne ušuškanosti na dva nivoa, dvorišta popločanog ciglama i nadkriljene terase - galerije, njeno čuvenje kao kultne reference Sava mala kvarta, zapravo dolazi od kontinuiranog i solidnog džez programa uživo, takođe i zimi u njihovom enterijeru.

Najlepša bašta Beograda bonus live jazz leti...


Detaljinije

Jazz club Zemun

Jazz club Zemun

U Zemunu prvo mesto gde se svirao džez bila je "Studenska menza" u kojoj je svake subote nastupao sastav Mirka Šouca. Verovatno najznačajniji period ne samo ovdašnjeg u Zemunu, nego prestoničkog klupskog i kafanskog džeza, bila je epoha popularrnosti (1996-1997) kafane "Reka", gde je svirao sastav: Mića Marković, sax-klarinet, Mirko Šouc, klavir, Davor Draganić, bas gitara i čuveni Vaske iz "Sedmorice mladih", a pevala Nada Knežević.

Potom nakon kafane ,,Tri lađara’’ novoustanovljeni Jazz Club - Zemun seli se od restorana ,,Milutinac’’ do Vatrogasnog doma (neposredno pored poslastičarnice Gđice Mirkov) ,,Matica’’ gde svira u oldschool terminu utorkom od 19:30-22:30.


Detaljinije

Lavash (bonus mesto)

Lavash (bonus mesto)

Bilo bi nepravedno makar kroz bonus nepomenuti, trenutno verovatno najbolje live session  mesto u gradu. Sredom Trio Rogatih ( Branko Koprivica, Aleksandar Banjac, Boris Režak + ponekad Gabor Bunford).

Lavash je orijentalni (Libanski u Beton hali) restoran čiji je meni skrojen poput gastronomskog atlasa sa sočnih tradicija i destinacija Balkana i Bliskog Istoka. Dakle oaza bliskoistočnih i domaćih jela i začina sa implementacijom ukusa Maroka ili Indije i live muzike - žanrovski miks kalipsa i etnodžeza. 
 


Detaljinije

Lisabon jazz kantina

Lisabon jazz kantina

Lisabon kao takozvana jazz kantina istovremena je posveta živoj muzici fado klubova Alfame, ali i klupskog live jazz i stand up varietea kakav je nekad davno bio Elingtons u hotelu Hayatt...

Zamišljen je kao koncertna i programska mala scena novog života Doma Sindikata, danas tzv Kombank dvorane, radnim danima i nedeljom afterhour žurke svečanih filmskih premijera ili koncerata u Velikoj dvorani, baš kao i stand up večeri komedija, a subotom uveče live jazz. 

ex Promocija Doma Sindikata - elitni club anex Kombank dvorane


Detaljinije

Novi Bitef Art cafe

Novi Bitef Art cafe

Kada je u jednom trenutku stari Bitef postao pretesan za institucionalnost internacionalnog programa Barcaffe Musicology session, nastao je Novi Bitef na kraju gradu u nekadašnoj dansing sali NU Braća Stamenković, danas Vlada Divljan.

Sada je to programski i prostorno najsadržajniji i najkomplementarniji prestonički klub u line-up rasponu od Massima Savića do The Brand New Heavies ili Matije Dedića i New Power Generation, kako kažu - koncerti kakve zaslužujemo. Premium clubbing - koncertni i event space

Njegov neizostavni deo je i restoran Enso o kome u zasebnoj kartici.  


Detaljinije

Sinnerman

Sinnerman

Sinnerman na krovu Doma Sindikata, verovatno je najbolja krovna horeca terasa sa najlepšim pogledom na Parlament i Bulevar Kralja Aleksandra (Revolucije) tokom proleća i leti, ali i poput čuvenog džez Dizzy's club coca-cola u Njujorku, njegov ovdašnji pandan, sada i u konkurenciji Lisabon kantine u prizemlju Kombank dvorane. Nećete ostati ni gladni poseduje kuhinju, a sem džeza, šara i bluz. 

Rooftop - jazz club


Detaljinije

Soul Society

Soul Society

Bitef (ili sada s pridevom Stari) je danas najstariji živi i aktivni kultni klub Beograda sa trajanjem u kontinuitetu. Otvoren početkom 90-tih kao pozorišni klub anex - Bitef teatra u čuvenoj bivšoj evangelističkoj crkvi na Bajlonijevoj pijaci, svojim programom i ambijentom anticipirao je nešto što će kasnije proslaviti Berlin i njegov clubbing.

Godinama vođen od strane solidnog entrepenura Miše Relića, bio je mesto gde ćete najpre gledati i slušati najbolji, ovdašnji džez, Vasil Hadžimanov bend npr, a valjda će nekad neko napisati knjigu ili snimiti dokumentarac o toj klupskoj line-up istoriji prestoničkog provoda. 


Detaljinije

Strogi centar

Strogi centar

Kada je krajem 2000-tih hipsteraj iz Vilijamsburga i Berlina končano stigao u Beograd kroz KC Grad, i Drugstore, samo se u stvari reafirmisala scena kakvu su u zlatnim 80-tim predstavljali SKC i Akademija. 

Strogi centar - jedini na tom tragu, u skvot scenograrfiji derutne građanske kuće nekadašnjih značajnih ličnosti srpske istorije 19. veka Milivoja i Živojina Blaznavca na uglu Gospodar Jevremove i Kneginje Ljubice, zapravo je preuzeo je ulogu čuvara baklje alternative od obližnjeg Parobroda kada je isti otišao u mainstream.  Ovdašnji je jazz najiskreniji i možda takav lokalno najautentičniji.


Detaljinije

Subeerni centar

Subeerni centar

Na mestu nekadašnje pivare čuvene porodice Bajloni, krajem 2018. godine je otvorena jedna od najvećih pivnica u regionu koja nosi autentični ambijent bajlonijeve pivare i značajno kulturno i pivarsko nasleđe.

Ovo podzemlje u Cetinjskoj 15 za kratko vreme je postalo, nova velika dvorana Doma Omladine ili Amerikana, live almanah svega značajnog na nacionalnoj i regionalnoj RnR sceni. 

Koncertna dvorana - pivski podrum u Cetinjskoj, novi Dom Omladine


Detaljinije

Telma

Telma

Mišarska ulica je pešačka konekcija između Resavske i Svetozara Markovića, a Telma je restoran sa atmosferom dnevne sobe, mesto sa menijem specijaliteta kuće - dimljenog svinjskog mesa npr, ali i kontinuirane žive džez svirke ponedeljkom, preko cele godine...

Pa ako opcije nisu Dorćol ili Sava mala...jazz Vračar.


Detaljinije
Podelite sa prijateljima:

Povezane top liste

TOP LISTE

Detaljinije

12 novih ili jedinih takvih mesta Beograda u 12 meseci 2020

12 novih ili jedinih takvih mesta Beograda u 12 meseci 2020

...teško je izabrati adekvatnu ilustraciju - razglednicu Beograda 2020 kojom bi se ilustrovala - najgora godina u posleratnoj ( od 1999) istoriji...

Detaljinije

TOP LISTE

Detaljinije

15 predloga najboljih štrudli i kesten pirea u Beogradu

15 predloga najboljih štrudli i kesten pirea u Beogradu

Zima je sezonsko godišnje doba za tradicionalne poslastice od testa. Na njenom isteku, donosimo predlog dobrih pekara i poslastičarnica gde se mogu...

Detaljinije

TOP LISTE

Detaljinije

Kopaonik za školski raspust - vodič kroz nove ski barove i poneko staro dobro mesto.

Kopaonik za školski raspust - vodič kroz nove ski barove i poneko staro dobro mesto.

Sezona 19/20, definitivno će odrediti planinu Kopaonik kao jedinu kompetitivnu HoReCa tačku, ravnopravnu Beogradu. Štaviše sadržajnom ponudom i...

Detaljinije