Top Lista

18.12.2019.

Street food - 25 esencijalnih lokala i kultnih mesta Dorćola danas!

Od Lokija i Bucka do Smokvice ili Suvobora, dorćolski kvart za razliku od Vračar Historical-a, sve ove godine ili i decenije, gastronomski je oduvek više bio multikulturalan i socijalno prijemčiv. Kada su u jednom trenutku ljudi prestali da tradicionalno izlaze u Skadarliju, a čuvene se društvene kafane pozatvarale, klupski noćni život će generisati fast food lokacije kao obavezni bonus i taj će sadržaj u jednom trenutku, prerasti u street food žanr više.

Beogradski market

Beogradski market

Beogradski Market je prostor u kome se u formi festivala, radionica, restorana i prodavnica predstavljaju preduzetničke ideje, proizvodi i usluge, sa ciljem da se promoviše lokalno craft stvaralaštvo i reafirmiše Beograd zastao na konceptu Supermarketa i Mikser house-a. 

Na 1000m2 multifunkcionalnog prostora, na Dorćolu, u ul. Žorža Klemansoa, očekuju vas: prva urbana destilerija u ovom delu Evrope, restorani, kraft pivari, design shop, cvećara, koktel bar, fliperi, bleja i što je najvažnije street food hala različitih internacionalnih kuhinja sveta. 


Detaljinije

Bloom

Bloom

Ovaj buket cveća je kao što mu ime sugeriše, nekadašnji Supernatural, konceptom i danas mini co-working (možete komotno raditi na Mac-u) i breakfast (doručak) i brunch (lagani ručak) restoran - galerijski prostor sa velikim izlozima i energijom ćoška Jevremove i Višnjićeve prekoputa nekadašnjeg ulaza na Jovanovu pijacu. 

Co-living & brunch restoran.


Detaljinije

Bucko

Bucko

Zavodljiva ironija je da su verovatno dve najčuvenije ugostiteljske adrese Francuska 7 - Klub Književnika i Francuska 18 gde se u niskom prizmelju nalazi šalter - prozor Bucko pizza, u već 20 i nešto godina istom, nepromenjenom izdanju.

Otvorena 1997, kada je obližnji Soul Food (uz Industriju) bio glavni ili jedini noćni klub, Bucko je generisao publiku pobeglu iz gladi noćnog života i clubbinga. Kako onu koja je zapravo čekala noćni prevoz na Trgu Republike, tako i onu, koja i dan danas zbog parčeta pice od 90 dinara,  skupim kolima sa upaljena sva četri, pravi zastoj u Francuskoj ulici. Ono što je bio dodatni fenomen ili benefit Bucka je trenutak kada su mušterije počele da stavljaju dodatak salata (goveđe, ruske ili urnebesa) na picu, iako su iste bile namenjene tost sendvičima koji su pored pica jedino bili u asortimanu. 

Ovdašnja Brooklyn Grimaldi's pizzeria, najpoznatija pica na parče, uz Loki - na Dorćolu kultno mesto klope u trećoj smeni


Detaljinije

Ćevap kod Dekija

Ćevap kod Dekija

Kada je u nekadašnjeg prestoničkom socijalnom epicentru, potom hiberniranoj ulici Strahinjića bana, tačno preko puta njenog prvog cafe-a i bistroa Ipaneme, otvorena kao klasična ćevabžinica (pod imenom Walter), postala je svojevsna kontraverza ali i gamechange koji će vratiti ljude na Dorćol. I dok je njeno okruženje svih nekad popularnih mesta, regresiralo, ovde se pod stoletnom hladovinom lipa, tražio sto više. Kada će se potom razdvojiti na Ćevap kod Dekija i Walter, dobićemo dva dobra mesta, ali se kod Dekija i dalje čeka na takeaway porudžbinu, mora rezervisati najbolje mesto za gledanje svetskog ili evropskog prvenstva u fudbalu uz ćevape i hladno pivo.

Nova tradicionalna kafana našeg vremena


Detaljinije

Chefs toast

Chefs toast

Buffet etalon - topli sendviči iz preklopnog tostera

Kada su u zlatnim osamdesetim najbolje socijalne epohe Beograda otvoreni prvi kafići Arkade, Zlatni papagaj, SM, Trozubac - tadašnji standard bili su espresso kafa i tostirani trouglasti sendviči sa šunkom i sirom. Prošlo je možda i više od tri decenije, koliko je trebalo da ih Chef’s tost reafirmiše i reaktivira, logično baš u Višnjićevoj ulici, nadovezujući se na sinergiju susedne Slatkoteke. Danas tamo za malo pare u simpatičnom ambijentu, najbrže s nogu možete birati od bazičnog croque monsieur do prvog pravog Katz's Delicatessen pastrami sendviča u Beogradu.


Detaljinije

Drama

Drama

Ćevap u somunu ispod Narodnog pozorišta

Drama zajedno sa Dekijem i Walterom (oba u Straninjića bana) spada u ovdašnji Dorćolski triangl tzv sarajevsko - banjalučkih ćevapa pečenih na plotni, serviranih u vrućem somunu. Kao takvi u potpunosti su pobedili tradicionalne roštiljske ćevape obližnje Skadarlije, ali bilo je i logično i potrebno da Dorćol povrati svoju orijentalnu gastronomsku tradiciju.

Uvek je puna, ne čeka se dugo, solidna bašta s proleća i leti na ćošku Braće Jugovića i Dositejeve. U međuvremenu postoji još jedna, ona u Sremskoj na pravcu za Zeleni Venac. 


Detaljinije

Eatalian

Eatalian

Mala Italija na Dorćolu. 

U složenici igre reči Eat (jesti) i Italian, iz originalne Salumerije (prodavnice šunki i sireva), autentičnog Žabara, Alessandra Gramellinija poreklom sa Sicilije, pre par godina konačno je uspešno proradio ćošak Jevremove i Dobračine kod Čukur česme, kao porodična trattoria sa mediteranskim menijem.


Detaljinije

Eleven

Eleven

Kinez na lokaciji nekadašnjeg Lokija. 

Dorćol je uvek imao makar jednog solidnog street food - šalter Kineza, ali je sa zatvaranjem Jo Jo-a u Jovanovoj, pa Pin Up-a u Strahinjića bana i na kraju Malog Mao u Višnjićevoj, za kratko ili za malo ostao bez autentičnog kineskog restoran bara. S druge strane čuveni Loki nakon zatvaranja kultnog kioska pored škole Pero Popović Aga - Mika Alas, dugo je opstojavao, prekoputa u nekadašnjem prostoru jednog od prvih prestoničkih kafea "Arkade". Kada se dislocirao u Strahinjića bana, ovaj prostor je dugo stajao zatarbljen dok se nije otvorio Eleven... 

莳屿中餐厅 se za manje od godinu dana postojanja, makar sudeći po Trip Advisor-u plasirao među bolje i preporučene kineske restorane. 


Detaljinije

Fat Boys

Fat Boys

Craft burger konačno na Dorćolu.

Debeli dečkonja, poslednji je netom u Beogradu otvoreni restoran na trenutnom talasu globalne popularnosti craft burgera u tzv post MekDonalds epohi. Prvi takav na Dorćolu, na onom mrtvom početku Strahinjića bana kod Kalemegdana, ali i onaj koji će verovatno biti i prvi što će brzo kao poslovna kantina kapitalisati dva obližnja co-workinga, transformisani Staklopan i Beko...

Black angus junetina i moderan enterijer, dovoljno dobro, štaviše odlično.


Detaljinije

Hleb & Kifle (Jovanova)

Hleb & Kifle (Jovanova)

Flagship franšize

H&K u Jovanovoj je verovatno najveća i najlepša pekara u nizu svih ostalih drugih iz tog domaćeg komercijalnog brenda i maloprodajnog prehrambenog lanca. Ne samo zbog asortimana i enterijera, neobične uvučene letnje bašte, već i zbog nekadašnje energije Jovanove pijace, obližnje škole ili Instituta za strane jezike, ona je retko mesto ovog profila gde se može provesti dokolica, sedeti na kafi, u celodnevnom aranžmau bez onog stresa s nogu, tako tipičnim za našu tipsku ishranu po pekarama. 


Detaljinije

Ima Sushi

Ima Sushi

Japanski i suši bar i delivery

Ako mora, a mora da se zna ko je bio prvi, Dorćol je prvi imao sushi u prestonici, nekadašnji Ikki u Jovanovoj, baš kao i Supermarket u neposrednoj blizini, a onda su došli Bizu i Sakura, potom Ebisu i danas Angry Monk ili Buddha bar.  

I zato je Strahinjića bana bila prava adresa za street food sushi bar, tamo gde je nekad dugo i dobro opstojavao Elixir bar, inače bi Japanska kuhinja postojala samo u ekskluzivnom segmentu sadržaja i ponude. Ima sushi ima i bonus uslugu, mogućnost da u svom okruženju imate svog ličnog sushi šefa.


Detaljinije

Iva - New Balkan Cuisine

Iva - New Balkan Cuisine

Vanja Puškar je verovatno jedan od najpoznatijih srpskih "šefova" (kuhinje) danas i ovde. Ponikao u i pekao znanje od Hayatt-u i Grand Casina preko Iguane i Home do La Piazze i sopstvenog Irisa u Sarajevskoj. Iva je njegova everyday prijemčivija varijanta u komšijskoj sinergiji sa socijalnom etabliranosti Saša bara u Jevremovoj ulici.

Street food "inačica" New Balkan Cuisine - restorana Iris, a na Dorćolu


Detaljinije

Le Bistro Dorćol

Le Bistro Dorćol

Absinth u Plavom jahaču.

Horeca revolucija 2000-tih u Beogradu započinje čuvenim Absinthom u Kralja Milutina, sa enterijerom tzv neo francususkog bistroa kakav je u Njujorku sa Baltazarom i Pastisom ustanovio Kit Meknil. Nažalost kao i sve dobre nove kafane, nije opstao, ali će mnogo godina kasnije dobiti svoju vernu repliku, ni manje ni više nego u prostoru takođe čuvenog Plavog jahača na Studentskom trgu. 

Štaviše ovaj bistro sadrži više dnevne svetlosti, takođe solidan bar, udobnost kožnih separea, i klasične palačinke na meniju, pet friendly je i nalazi se preko puta parka, što ga sve preproučuje.


Detaljinije

Loki

Loki

Najpoznatija ulična pljeskavica, uz Bucko - na Dorćolu kultno mesto klope u trećoj smeni

Loki pljeskavica, kao tzv ulični roštilj postoji već skoro četri decenije, nakon prvog takvog i davno počivšeg čuvenog Leskovca u Balkanskoj ulici (ispod Moskve i preko puta 20 Oktobar) jedini je kao brend i kultno mesto opstao i kada je grad Beograd ukinuo ulične fast food kioske.

Otvoren na maloj pjaceti tik uz školu na ćošku Jovanove i Kralja Petra (tada 7. Jula) zapravo je prvi oživeo mikrosvet nekadašnje najveće predratne - Jovanove pijace u Beogradu. U međuvremenu postaće toliko popularan i poznat, da su kao na slici na njegovom šalteru klopale ne samo najveće zvezde domaće estrade, već i svetske face u prolasku kroz našu prestonicu. Tada se već proširio na 2 objekta da bi amortizovao redove, noćima (a radio je 00-24) tu je znalo da se nađe odjednom i stotinjak noćnih ptica najrazličitijih socijalnih struktura. 

Kada je 2010 morao da se prinudno preseli u zatvoreni prostor, kompromis je pronašao u lokalu prekoputa, čuvenom i prvom dorćolskom kafiću "Arkade" gde je na klasičnom roštilju pekao pljeskavice do pre neku godinu (sada je tu kineski Eleven), ergo da bi u jednom trenutku sišao ulicu niže u Strahinjića bana. Pa iako su u međuvremenu Dorćol zatomili sarajevski ćevapi, Loki je i dalje ovdašnja take away institucija s nogu. 


Detaljinije

Milky

Milky

Palačinke - Crêperie

Klasične palačinke sa orasima, čokoladom ili džemom, bile su nekad standardni desert na jelovniku svih beogradskih kafana i restorana. Potom je došlo vreme tzv čokoladnog suflea i one su nažalost gotovo nestale sa menija, zadržale se na par mesta poput Poslednje šanse...

Milky palačinke franšiza iz Zagreba, dolazi u Beograd, paralelno sa reafirmacijom tradicionala poput (Ferdinand) knedli, komšijski se nadovezavši, na sinergiju Višnjićeve ulice i obližnje prodavnice krofni (Slatkoteka).  Bilo je to nakon dugo godina, prvo mesto gde se po zimi, napolju čekao red, za slobodan sto, i gde su dolazili klince iz celog grada. 

Milky je tako netom ubrzo i logično otvorio svoju novu ispostavu i na Vračaru, ali avaj iz ove u Višnjićevoj morao je da se dislocira u Kneginje Ljubice, u suteren hotela Passpartu - doduše između najpopularnjeg restorana (Casa Nova) i kafea (Blaznavac) sudeći po Trip Advisoru. 


Detaljinije

Moja salata 2

Moja salata 2

Drugi salad bar iz lanca Moja salata.

Osnovana 2017 godine Moja salata je nastavila u ekspanziji globalnog veganskog trenda zdrave ishrane s nogu, tamo gde su zastale Supe i salate. Logično nastali u tzv A bloku na Novom Beogradu od skora su prisutni ovde na Dorćolu u Braće Jugovića, kao i sada na Topličinom vencu. Solidna alternativa Drama ćevapima...


Detaljinije

Pepe

Pepe

Njujorška Mala Italija na Dorćolu.

Ova sada već dugovečna dorćolska kafanica, koja je dobila ime po biberu, baštini tradiciju lokalnog porodičnog restorana, nekadašnjeg obližnjeg "Doboj", kao mesta gde se ide posle posla, roditeljskih sastanaka u obližnoj školi, bakaluka u tzv Alonsu. U svakom njenom detalju, od enterijera i srdačne atmosfere, do kuhinje, oseća se duh Italije i njenih gastronomskih ukusa, gosti se osećaju kao kod kuće.


Detaljinije

Pizzagram

Pizzagram

Školovan kao pica majstor u Italiji, Pavle Branković je u Beogradu otvorio Pizzagram sa idejom da ponudi nešto novo i kvalitetnije od onoga na šta smo navikli kada je pizza s nogu u pitanju. Picu pripremljenu na “alla Romana“ način, koja se služi se vruća iz peći, u pravougaonom obliku. Pizza in teglia alla Romana je vrste pice koju Pizzagram pravi, predstavlja jedan od najrasprostranjenijih vidova prodaje pice na parče. Potekla je od hleba kada je grupa pekara isprobavala različite varijante izgleda kako bi svoj hleb učinili lepšim na izgled, i sa većim izborom priloga negoli standardna ponuda Margarita i Kaprićoza. 

Pizzagram je bio hrabar i estetizovan pokušaj da se u neposrednom komšiluku Bucka otvori konkurentska pica na parče, činjenica da je uspela, svedoče njene ekspoziture na Vračaru i Novom Beogradu. 

Drugačiji (italijanski) koncept pice na parče


Detaljinije

Red Bread

Red Bread

Nešto između Smoothie and juice bara i doručak Deli

RB je verovatno uz Smokvicu u Kralja Petra, najpoznatije i dugovečnije tzv Deli mesto za doručak ili afterhour aperitivo, nerazdvojni komšija D-bara u svakodnevnom životu ili domaćinstvu Dorćolskog matinea. Vrlodobar i odličan u kategorijama:

Takes bookings
Walk-ins welcome
Good for groups or parties
Good for children
Takeaway
Delivery
Table service
Outdoor seating


Detaljinije

Slatkoteka

Slatkoteka

Američke krofne - adolescentska zabava, ovdašnji ili bolji Dunkin' donats

Niko zna tačno, zašto i kako su se u jednom trenutku klinci popalili sa američkim krofnama. Nekada davno, one iz duboke friteze ulja kakve još danas samo imaju u Rtnju na Kopaoniku su se pravile i prodavale na Trgu Republike. U MekDonaldsu te iste američke nisu zaživele. Ali smo samo odjednom primetili pregršt prodavnica krofni po gradu, dok se samo Slatkoteka u Višnjićevoj razlikovala po retro intimi svog enterijera, kao i redovima adolescenata u eksterijeru, koji su ih strpljivo čekali.

Potom je otvorena ekspozitura i na Bulevaru Kralja Aleksandra 52 i sada kao što oni lepo kažu, tamo žive krofne. 


Detaljinije

Smokvica (Kralja Petra)

Smokvica (Kralja Petra)

Mediteran u Beogradu, gde opušteno sa drugim gostima, random sede Julia Roberts ili Pirs Brosnan

Smokvica u Kralja Petra, svojim filmskim scenografskim enterijerom i autohtonom i bukvalno mediteranskom baštom sa sve drvetom Smokve po kojoj je dobila i ime, bila je svojevrsni beogradski gamechange u 2010-tim u pogledu bistro kuhinje i disperzije brenda i knjige standarda na različite gradske hype lokacije. Patern po kojoj će kasnije biti napravljene druge Smokvice, ona na Vračaru, Airport City-u, Jovanovoj, na Adi i u Zemun parku. Ona je donela jedan novi urbani šarm i ambijentalnu pastelnu eklektiku, istovremenost lounge ugođaja otvorene vatre kamina, alt dojč kafanski mobilijar poput atmosfere vojvođanskih salaša ili vinograda Toskane

Fuzija nacionalnosti entrepenera Smokvice sačinila je jelovnik, meni različitih jela, začina i načina od Meksika do Izraela... 


Detaljinije

Supe i salate

Supe i salate

Supe i salate, bili su prvi istovremeni pravi salad bar i dnevni izbor supa, čorbi i potaža na kašiku iz kazana, kao takeaway. Svojevremo toliko popularna, da je imala svoje ekspoziture u Njegoševoj i bulevaru Zorana Đinđića na Novom Beogradu, danas je opstala samo na ovoj svojoj prvoj i inicijalnoj lokaciji, takođe neodvojivoj od komšijske takođe prve u lancu franšize Hleb i kifle. 

mikro ekspres restoran - bar. 


Detaljinije

Suvobor

Suvobor

Tradicionalna domaća kafanica sa najboljom svežom gibanicom, kuvanim jelima i Jonuzovim ćevapima

Suvobor je prva prava ponovo reafirmisana (Srđan Stojanović i Ivan Čulina Ćure) autentična kafana na Dorćolu, a iz vremena ugostiteljskih radnih organizacija. Sa lokalnom atmosferom i nacionalnom kuhinjom, baštom na Kosačinoj ulici, kako se taj ulični slepić Jovanove pijace nekad zvao.


Detaljinije

Walter

Walter

Beogradski street food brend sarajevskih ćevapa u spomen na kultni film i pop ikonu Batu Živojinovića

Valter brani Sarajevo - Šibe Krvavca iz 1972 je verovatno jedan od najgledanijih partizanskih filmova svih vremena ne samo u Kini, već i kod nas, posveta gradu Sarajevu u rečenici Sehen sie diese Stadt

Walter po glavnom junaku filma glumcu Velimiru Bati Živojinoviću je kafanska frašiza iz 2006 i prvog lokala u Železniku, potom onog najpoznatijeg u Strahinjića bana do ostavinske rasprave kada je podeljen na brend na novoj lokaciji u istoj ulici i stari prostor pod novim imenom "Ćevap kod Dekija"

Walter je danas nostalgični šmek ali i porodični restoran i ne samo sarajevski ćevap. Lanac sa lokalima na Paliluli, u Mekenzijevoj, u Ušće i Big Fashion šoping molovima.


Detaljinije

Wok Republic

Wok Republic

Wok je lanac restorana azijske kuhinje u Francuskoj ulici, franšiza brze hrane iz Tel Aviva, bazirana na nudlama i pirinču, pripremljenih u tzv vok-u, u sprecijalizovanoj otvorenoj kuhinji koja donosi strast strpljenju čekanja spremanja. Ukusi, mirisi i boje Azije bez filtera, sa lokalnih pijaca, moderan ambijent ili delivery.  

Zavodljivost čekanja take away - a, Asian fusion


Detaljinije
Podelite sa prijateljima:

Povezane top liste

TOP LISTE

Detaljinije

12 novih ili jedinih takvih mesta Beograda u 12 meseci 2020

12 novih ili jedinih takvih mesta Beograda u 12 meseci 2020

...teško je izabrati adekvatnu ilustraciju - razglednicu Beograda 2020 kojom bi se ilustrovala - najgora godina u posleratnoj ( od 1999) istoriji...

Detaljinije

TOP LISTE

Detaljinije

15 predloga najboljih štrudli i kesten pirea u Beogradu

15 predloga najboljih štrudli i kesten pirea u Beogradu

Zima je sezonsko godišnje doba za tradicionalne poslastice od testa. Na njenom isteku, donosimo predlog dobrih pekara i poslastičarnica gde se mogu...

Detaljinije

TOP LISTE

Detaljinije

Kopaonik za školski raspust - vodič kroz nove ski barove i poneko staro dobro mesto.

Kopaonik za školski raspust - vodič kroz nove ski barove i poneko staro dobro mesto.

Sezona 19/20, definitivno će odrediti planinu Kopaonik kao jedinu kompetitivnu HoReCa tačku, ravnopravnu Beogradu. Štaviše sadržajnom ponudom i...

Detaljinije