Top Lista

4.12.2019.

Od Dijagonale do Franša, 18 najvažnijih restorana Neimara i oko Hrama

Tranzicija socijalnog hype u Beogradu, prevalila je put od Dorćola, preko Sava male do tzv Vračar Historacal-a, odnosno gravitacije kafana i kafea oko Nebojšine i Braničevske ulice, porti Hrama Svetog Save u Bore Stankovića i okruženja Neimarskog parka. Donosimo vam pregled najboljih adresa ovog POSH kvarta prestonice...

Amici

Amici

Po strukturi gostiju i njima prilagođenom meniju, porodični pa još italijanski restoran sa tradicijom i pogledom na Karađorđev park, jedan od onih dobrih, vrlodobrih i najboljih u Nebojšinoj ulici, na Neimaru, Vračaru i Beogradu.

Trattoria - Pizzeria


Detaljinije

Ceger

Ceger

Restoran „Ceger kafe“ danas se nalazi tik preko puta Hrama Svetog Save i Narodne biblioteke u Skerlićevoj ulici broj 20. Smešten u srcu Vračara - Neimaru prostire se na dva nivoa sa velikom baštom koja gleda na Hram. Ovdašnjoj populaciji postao je omiljen još 2010, na svojoj prvoj lokaciji u Mileševskoj kada je svojim dnevnim cafe - restoranskim konceptom generisao novu publiku mimo kafane Kalenić, preko puta koje se nalazio.

Ceger i Terminal su "Les Deux Magots i Cafe de Café de Flore", 2.0 našeg vremena u Beogradu, na Vračar Historical-u


Detaljinije

Dijagonala (Zeitgeist)

Dijagonala (Zeitgeist)

Najznačajnija (danas ex) restoranska adresa i socijalna institucija našeg vremena, a možda ko zna jednog dana, kao i Utisak nedelje i ponovo.

Lament nad "Dijagonalom 2.0" je epitaf dekadenciji poslednje decenije našeg vremena, onog nakon svetske krize, u kome smo fingirali da živimo bolje, dokumentarni film sačinjen od fotografija svih selfija uslikanih u njegovom čuvenom crvenom toaletu. Antologija nove savremene srpske umetnosti i antropologija svih ličnosti i ekipa, liberala i navijača, kurvi i kriminalaca, umetnika i fudbalera, političara i diplomata koji su obitavali u njegovom donjem i gornjem domu, sa punk kuhinjom i pod konceptualnom art produkcijom Vlade Zaplet Melentijevića. 

Sve što danas postoji u neposrednoj okolini Skerlićeve, tzv Hram i Neimar, izvedeno je iz ili je još uvek u senci duha trend seta Dijagonale mimo koje je mogao samo još Franš da stoji i postoji. 


Detaljinije

Egoist

Egoist

Francuski deli & bistro.

Mediteran industrial, šarmantni francuski štek Ivana Šaljića na Neimaru, italijanski espresso, italijanski i francuski sirevi i vino. Dnevno ili i večernje mesto za gospodu, komplementarni odgovor na komšijski susedni ParCo koji je kindergarten place za mlade mame i klince. 


Detaljinije

Franš

Franš

Verovatno najpoznatiji, mnogima najbolji i najomiljeniji restoran prestonice poslednjih decenija

Rekli su o sebi: 36 godina Franš je simbol Beograda, kafana kao svojevrsni korzo i prvorazredno mesto društvenog života Srbije. Svadbe i rođendani, političke pobede i poslovni trijumfi, nove ljubavi i stari flertovi, pomirenja i raskidi, lojalni staff i neprevaziđeni domaćinski protokol, autentični jelovnik i vinska lista za dame i gospodu.


Detaljinije

ID

ID

Dušan Mrđenović i Ivan Ivanović kreirali su ID kao ambijent sa višedecenijskim iskustvom u ugostiteljstvu, iskoristivši sopstveno znanje i šarm bez premca, kako bi ovladali iskonskim strastima sopstvenih gostiju.

Stoga je ID zbir prijatnog i ne-psihodeličnog enterijera, po zamisli arhitekte Ane Mrđenović, modernog jelovnika po predlogu najtraženijeg kuvara našeg regiona - Vanje Puškara.

Sve navedeno bio je ne samo izazov, već i svojevrsni must kada restoran otvarate u Nebojšinoj ulici u neposrednoj blizini već etabliranog Franša, Male Fabrike ukusa, Amici-a, i čini se da su štaviše uspeli. 


Detaljinije

Intergalatic Diner

Intergalatic Diner

Intergalaktik jedan je od prvih domaćih street food - burger restorana otvoren u epohi globalne popularnosti tzv craft pripreme pečenog junećeg mlevenog mesa, u autentičnom neo-artdeco, neonskom ambijentu poput američkih road bifea iz pedesetih godina.

Uspeh ovog prvog na Vračaru, povukao je nogu ne samo potonjih, jednog u ex hotelu Jugoslavija na NBG-u i drugog poslednjeg na Banovom brdu, već čitavog niza sličnih domaćih i ino franšiza, od Burger house do Submarinera.

"Američki grafiti" ambijent i burgeri 00-24


Detaljinije

Koffein Vračar

Koffein Vračar

Premium Koffein. Nakon skromnog dorćolskog početka, potom Palasa koji je reafirmisao zeitgeist originalnog Crvenog pevca i Beograda 80-tih, tzv premium coffe store u Nebojšinoj sa baštom koja izlazi na Karađorđev park logična je nova adresa Koffeina na tom novom najelitnijem Hram – Neimar – Vračar kvartu prestonice.

Treći i najlepši Koffein


Detaljinije

Lamartine

Lamartine

Flagship novog doba i elite, Neimar - Vračar

Alfons de Lamartin bio je francuski pesnik i diplomata 19. veka, čuven po istoriografiji pokreta Žirondinaca, ali jedan od prvih stranaca koji je opisao Ćele kulu u Nišu, čime je zavredio centralnu ulicu Neimara.

Tako i na početku novog vremena real estate nove stanogradnje na Vračaru, istoimeni nepretenciozni francuski bistro-cafe, vremenom će postati ogledalo nove elite i promenjenog lica tog dela grada, okupljanja nekog novo-oformljenog višeg srednjeg sloja naše prestonice. 


Detaljinije

Le Petit Bistro

Le Petit Bistro

Le Petit Bistro, ovdašnji franšizni etalon za nešto više od francuske kafeterije, zapravo je bistro. Uvek tamo gde je socijalni hype, prvi je logično ovaj na Neimaru u Braničevskoj, drugi u A bloku. All season intimno indoor mesto i bašta. Vračar - "manje je više" preporučeno mesto


Detaljinije

Mala Fabrika Ukusa

Mala Fabrika Ukusa

Mala fabrika ukusa je porodični restoran u jednom od najlepših delova Neimara, na raskrnici Nebojšina i Braničevske. Taj deo grada oplemenili su predivnom, velikom baštom i još boljim kulinarsko - domaćinskim konceptom...
Ovaj restoran nastao je iz inspiracije putovanja i spleta srećnih okolnosti 2009. Zamišljen kao rustična kafana i prijemčiva letnja bašta, oaza od gradske vreve, prostor za predah i ukusan zalogaj, zasnovana na konceptu srpske tradicije oplemenjene modernizmom.
Kuhinja i jelovnik počivaju na modernim tehnikama i kreativnim idejama sa lokalnim namirnicama i starim srpskim receptima, na sada decenijskom postulatu tradicije i mašte. 


Detaljinije

Marenda

Marenda

Marenda je u ex Jugoslaviji bio popularni naziv za vojničku užinu, zapravo predah. Danas kafe na ćošku Neimara i Hrama

Dakle sada, ovde u toj novoj multikulturalnosti Vračara, Marenda je zapravo zlatni presek ne samo između lokacije Hrama i Neimarske padine, već bistro - kafe konceptom, sublimacija svega ovde prisutnog, od restoranskog prestiža do kafeterija fensereja, "all in one", enterijer i eksterijer.


Detaljinije

Pane e Vino - Aroma

Pane e Vino - Aroma

Pane e Vino se vratio nazad u grad, ovaj put ne više na Dorćol odakle je potekao i potom otišao na Novi Beograd - gde se zadržao, već na Vračar i Neimar, u Braničevsku. Nakon deli koncepta premijerno viđenog u tzv Korpi u Novom Sadu, istovremenog bistro i market prostora, takav sličan prostor smo konačno zaslužili i u Beogradu, baš tamo gde socijalno strukturom sada zaista nedostaje.

Deluxe Deli - Vračar logično


Detaljinije

ParCo

ParCo

Kafe pekara sa ponudom peciva iz sopstvene proizvodnje

I ne samo tzv Bakery već i Creperie, Continental restoran, Cafe, odnosno svojevrsni kindergarten sa najlepšim mamama u Beogradu, alociran u Neimarskom parku, doručak, brunch i lagano letnje veče...


Detaljinije

Pizza bar Vračar

Pizza bar Vračar

Pizza bar je u "čuvenom" okruženju Hrama, enterijerom i eksterijerom verovatno najlepši - prestižniji izbor...

Hipermodernistički ambijent sa ukusom, na ćošku Mutapove i Bore Stankovića, kao serijski nastavak novobeogradskog originala, ovdašnji je reprezent globalnog retro trenda koji pizzu (sa šaltera na parče) vraća za dostojanstveni sto, uz nož i viljušku


Detaljinije

Terminal gastro bar

Terminal gastro bar

Terminal Gastro Bar je casual dining restoran internacionalne kuhinje, smešten u jednom od najlepših delova Beograda, na Vračaru, pored Hrama Svetog Save. Doživaljava se kao jedan od vodećih beogradskih restorana.

Terminal je zapravo poseban ambijent sačinjen od bašte sa jedinstvenim pogledom na Hram, Lounge bar savremenog dizajna enterijera i galerijskog a la carte restorana čiji dodatni sadržaj predstavljaju vinski bar i otvorena kuhinja.

Gamechange prostor koji je hype Sava male preselio na Vračar historical.


Detaljinije

Vinoteka bar & shop

Vinoteka bar & shop

Nakon inicijacije u danas hiberniranoj Sava maloj - Vinoteka kao bar i shop, od sada takođe logično i u sve vibrantnijoj Braničevskoj ulici na Neimaru - Vračaru kao intimni miks daha i duha Španije i Italije, kroz izbor preko 300 etiketa vina za piti ili kupiti. 

Andaluzija meet Aperitivo ambijent


Detaljinije

Voulez - Vous

Voulez - Vous

Voulez-Vous generiše svojevrsnu energiju ćoška (poput Male fabrike ukusa) - raskrnice ulica Đorđa Vajferta i Janka Veselinovića, sa baštom pod stoletnom hladovinom borova. Openspace front zastakljene bašte i enterijer lokala zapravo čine jedinstvenu celinu, kuhinja i atmosfera su sinergetski miks mediteranskog ambijenta i sačuvanog građanskog Beograda i njegove arhitekture Moderne 20-tih, sa verovatno najlepšim gošćama ovde - negoli bilo gde drugde u prestonici, ali nažalost i bez parkinga, sa vrebanjem Pauka!


Detaljinije
Podelite sa prijateljima:

Povezane top liste

TOP LISTE

Detaljinije

12 novih ili jedinih takvih mesta Beograda u 12 meseci 2020

12 novih ili jedinih takvih mesta Beograda u 12 meseci 2020

...teško je izabrati adekvatnu ilustraciju - razglednicu Beograda 2020 kojom bi se ilustrovala - najgora godina u posleratnoj ( od 1999) istoriji...

Detaljinije

TOP LISTE

Detaljinije

15 predloga najboljih štrudli i kesten pirea u Beogradu

15 predloga najboljih štrudli i kesten pirea u Beogradu

Zima je sezonsko godišnje doba za tradicionalne poslastice od testa. Na njenom isteku, donosimo predlog dobrih pekara i poslastičarnica gde se mogu...

Detaljinije

TOP LISTE

Detaljinije

Kopaonik za školski raspust - vodič kroz nove ski barove i poneko staro dobro mesto.

Kopaonik za školski raspust - vodič kroz nove ski barove i poneko staro dobro mesto.

Sezona 19/20, definitivno će odrediti planinu Kopaonik kao jedinu kompetitivnu HoReCa tačku, ravnopravnu Beogradu. Štaviše sadržajnom ponudom i...

Detaljinije