Top Lista

2.3.2020.

15 predloga najboljih štrudli i kesten pirea u Beogradu

Zima je sezonsko godišnje doba za tradicionalne poslastice od testa. Na njenom isteku, donosimo predlog dobrih pekara i poslastičarnica gde se mogu pronaći vrlodobre štrudle s makom i stari dobri kesten pire sa šlagom. Možda nije intrigantna kao burek, ali bi voleli da kada pročitate, date sud i dodate predlog. I verovatno smo propustili pregršt lokalnih pekara mimo naše rute, ali se lista uvek može postfestum unaprediti... Jer kad su štrudle u pitanju taj Alt-dojč - vojvođanski tradicional, ipak se očuvao u beogradskim pekarama, iako se mak više ne uzgaja kao nekad, niti ima Sosa i Žuža koje bi prenele recept novim generacijama. U potrazi smo se rukovodili zicerima i istraživanjem od pre par godina, sa bloga Jasenke Grujin http://www.jasenkagrujin.com/u-potrazi-za-najboljom-strudlom-sa-makom/ Kod pirea od kestenja sledili smo veliku anketu na društvenim mrežama, na kojoj su twiteraši predlagali i glasali

KP Bolonja

KP Bolonja

3u1 italijanska pasticerija između Beč - Istanbul žanrovskog opredeljenja Bulevarskih poslastičarnica. Bolonja je poslednja peta u čuvenom nizu tradicionalnih beogradskih bulevarskih poslatičarnica na istoimenoj adresi nekad Revolucije danas Kralja Aleksandra. Pelivan, Bombaj, Jadran, Lion i napokon Bolonja na broju 170 na Đermu. Sa tradicijom starom preko pet decenija Bolonja servira: žito, kesten pire, padobrance, minjone, parisku tortu, sve to kao samo neki od tek mnogobrojnih slatkiša po kojima ih prepoznaju. I pored njihovog ponosnog sladoleda, u čijih 50 različitih ukusa i proizvodnju uložu mnogo truda i energije, sa najkvalitetnijim namirnicama i sa najkvalitetnijom opremom. 


Detaljinije

KP DJ

KP DJ

Jedna od najstarijih beogradskih poslastičarnica imenovana po prvom vlasniku Dragomiru Jovanoviću. ...nalazi se na ćošku Mišarske i Svetozara Markovića, napravljena je još pre drugog svetskog rata od strane Čeha Jaromira Diabala pod imenom Zora, kao franšiza istoimene poslastičarnice njegovih ortaka porodice Lubardić. Prepoznatljiva kao deo školske tradicije bloka osnovne škole Vladislav Ribnikar i III Beogradske gimnazije. Naravna tradicija kao mesta i asortimana Vračar Historical slavskog kruga dvojke i kesten pire sa šlagom.


Detaljinije

KP Dorćol

KP Dorćol

Poslednja orijentalna poslastičarnica na nekadašnjem turskom Dorćolu...

Poslastičarnica “Dorćol”, koja se nalazi na uglu ulica Cara Dušana i Kralja Petra, već pet decenija i tri generacije porodice Ajdini iz Makedonije. Povrh 10 vrsta torti, klasičnih kolača žita i kesten pirea, sitni slavskih kolača, služi i starovremenski sladoled. Vremenska kapsula...


Detaljinije

KP Pekara Aca

KP Pekara Aca

Verovatno najpoznatija i najbolja tradicionalna pekara peciva - bečka poslastičarnica u Beogradu. Kako je rečeno i kod priče o štrudli s makom njen autentični brend do današnjih dana, slavna je puter kifla kao svojevrsni hibrid kroasana, ništa manje čuvena pogačica s čvarcima, pregršt drugih poslastica iz asortimana od bajadera, rozen tore, žito sa šlagom i napokon kesten pire..

Danas u tzv menadžmentu Acine kćeri, Ljiljane Tošić Jovanović, uz i dalje prisutnu superviziju majke Ivane, svrsishodnu pomoć supruga i vernog osoblja, uvedeni su noviteti: kuvana jela i povremene internacionalne autentičnosti od testa, ali nama koji sastavljamo ovaj spisak najdraži je Acin spakovani kesten pire za poneti. Kad ga ima, a zna prvi da se rasproda. 


Detaljinije

KP Pelivan

KP Pelivan

Najpoznatiji poslastičarski beogradski brend. Najstarija poslastičarnica u Beogradu otvorena je sredinom 19. veka, njen prvi gazda i osnivač bio je Mustafa Pelivanović.  Nalazila se na današnjem Trgu Republike, tik uz Stambol kapiju i Narodno pozorište, ali je srušena u 6.-aprilskom bombardovanju, da bi posle rata ponovo proradila na današnjoj adresi tik uz Ambasadu Češke na Bulevaru... Pored svog slatkog orijentalnog asortimana, njeni posetioci vole i preporučuju kesten pire sa šlagom.


Detaljinije

KP Petković

KP Petković

U produžetku Svetogorske (kao svojevrsna konkurencija Pekari Aca) prema Palilulskoj pijaci, na ćošku Takovske i sada Ilije Garašanina, već preko 100 godina odoleva i postoji poslastičarnica „Petković”. Treća generacija ove porodice radi za Beograđane i goste koji uživaju u njihovim slatkim specijalitetima, a sladoled kao i kolače kako sami kažu, odbijaju da prave po savermenim svetskim standardima, već isključivo na onaj ovdašnji najtradicionalniji način koji uključuje i kesten pire sa šlagom"U čarobnu formulu ulaze puter i jaja jer ledena poslastica bez toga nije prava. Od pre nekoliko godina imamo i nezaobilaznu bozu, koju doduše nisu tražile stalne mušterije. Ispostavilo se da je to bio dobar potez – ističe Bratislav Petković, vlasnik poslastičarnice u Ilije Garašanina, najpoznatiji kolekcionar old timer automobila - suvlasnik istoimenog muzeja u Majke Jevrosime i nekadašnji ministar kulture. 


Detaljinije

KP Zlata

KP Zlata

Nesumnjivo najbolja tradicionalna poslastičarnica u prestonici. I ne samo najbolja tradicionalna, već uz nekoliko drugih poslednja autentična kako ambijentom, tako i asortimanom svojih klasičnih proizvoda: minjona, torti, žita s šlagom i kesten pirea. U neposrednom komšiluku JDP-a, nezaobilazna adresa pre pozorišnih predstava. Sada nakon revitalizovanih ali ipak samo renoviranih kafana Polet i Manjež, Zlata je onaj Beograd 50-60tih godina kada je Cvetni trg bio centar grada i kada je na njemu otvorena prva samoposluga. Osnovana 1946. godine, poslastičarnica Zlata je preko 70 godina tu za više generacija svojih potrošača, za ljubitelje pravog ukusa svojh poslastica. Sa kontinuitetom od skoro 8 decenija, na istom mestu, kao treća generacija porodice Spasojević zadužene za besprekorni kvalitet, uslugu i očuvanje tradicionalnih recepata. 

Kesten pire u tradicionalnim čašama, krupno samleven, sa šlagom na točenje od slatke pavlake, punog ukusa, svojevrsna je vremenska kapsula u vreme, kada je to bio to bio osnovni poslastičarski dezert. Na ovom popisu definitivno najbolji, spram našeg i ukusa javnog mnjenja.


Detaljinije

KP Zora Zemun

KP Zora Zemun

Poslastičarnica „Zora“ nalazi se u strogom centru Zemuna, u Glavnoj 28. Sa više od 50 godina tradicije, ona nije samo najstarija poslastičarnica u Zemunu, već i njegov zaštitni znak. Ne postoji niti jedan Zemunac koji ne poznaju i priznaje ovu poslastičarnicu. Kada se lokal renovirao tokom 2008. godine, mnogi su strepili da li će tu i dalje biti poslastičarnica. Danas, uz novi ambijent, nove kolače i sladolede, kao tradicionalne poslastice, predstavlja jednu od renominiranijih poslastičarnica Beograda, njen je kesten pire, verovatno uz Zlatin jedan od najboljih u Beogradu. Poslastičarnica Zora je počela sa radom 1957. godine, osnivač joj je bio Panta Mihajlović, rođen u Makedoniji, na izvoru Vardara. U Beograd je došao kao dečak i već 1925. godine počinje da radi u radnji svoga oca koja se nalazila u Bulevaru kralja Aleksandra, u lokalu Vranjanka, sve do njegovog rušenja 1956. Od nekoliko ponuđenih zamenskih lokacija, izabrana je Maršala Tita, a danas Glavna br 28 u Zemunu. Ime lokala Zora je dao po svojoj supruzi Zori. Ovim poslom se bavio sve do smrti krajem novembra 1983. godine. Zora Mihajlović je preminula u januaru 2007. godine. Od 1984. godine, lokal preuzima Katarina Mihajlović, supruga Pantinog sina Aleksandra, a od 2002. godine, vlasnik je Slobodan Mihajlović, Katarinin sin i unuk Pante Mihajlovića.


Detaljinije

ŠM Jordanoski Kosta

ŠM Jordanoski Kosta

Jordanoski Kosta je autentična radnja kora za pite (i gibanicu), nepromenjena u svom obliku i postojanju još kad je Gospodar Jovanova bila pijačna ulica puna života, trgovaca i srodnih zanata. Kao deca gledali smo kroz njen izlog kako se na velikom stolu za testo, razvlače i slažu kore za pitu. Danas poslednje mesto gde se pazare zanatske kore, rezanci, domaće oblande i štrudla sa makom, mimo Bajloni pijace, a u zlatnoj sredini između susednih novovremenskih franšiznih pekara Hleb i kifle i Skroz dobra pekara.

Njihova je štrudla tipična domaća, onakva kakvu možete pronaći kod pojedinih pijačnih prodavaca, ili kakvu još uvek spremaju tzv keve, nekome možda prosečna, nama vrlodobra, jer je zlatni presek od svega pomalo, baš kako treba. 


Detaljinije

ŠM Kirćanski

ŠM Kirćanski

Jedna od najstarijih pekarskih radnji vlasnika Kirćanski Mileta i kako kažu zadovoljne mušterije, makar one na Trip Advisoru, takođe jedna od najboljih tradicionalnih pekara u gradu. Čuvena po svojim tzv mini-picama, kao i najvećem izboru kifli u Bgu. Burek nekome bolji, nekom u rangu poput onog u pekari Trpkovic. Povrh mnogih vrsta kifli, bureka, đevreka, kroasana i mini pica ne treba prenebregnuti ni puslice, padobrance, poljupce sa cokoladom i pre svega štrudlu sa makom. 

Kirćanski na Lionu je onaj večiti takmac, ko je bolji, Trpkoviću na Slaviji, pa je tako i njegova štrudla za nijansu kao tzv roll bread tipičniji sa nijansu vidljivije rolanom korom, ali sa ništa manjim kvantitetom i kvalitetom maka, optimalne zaslađenosti i hrskavosti testa. 


Detaljinije

ŠM Krancla

ŠM Krancla
Krancla je vojvođanski altdojč naziv za kolačić vanilicu. To je istoimeni naziv za najpoznatiju pekaru iz bačkog sela Čuruga na obali Tise, koja po starim austrougarskim receptima naših baka mesi i peče domaće kolače: mađarice, medene pite, krempite, baklave, rolate...Ali pre svega i ponajviše, najbolje štrudle sa makom, rogačem, višnjama i orasima. Kome je daleko do Čuruga, može ih pronaći u Novom Sadu na adresama u Jevrejskoj 18, ali takođe redovno i u Beogradu, na tzv noćnim pijačnim marektima ili Božićnom seocetu kod Hrama.
Dakle pre svega i ponajviše, najbolja vojvođanska štrudla s makom dakle iz te najpoznatije pekare srpske provincije: sa makom, rogačem, višnjama i orasima. Ko je probao, definitivno je postao njen opijumski ovisnik, a da ne govorimo o raritetnosti poslastice spravljene na bazi rogača (Ceratonia siliqua) kao idealna zamena za kakao prah, zbog svog čokoladnog ukusa. Odnosno zbog svog izvanredno bogatstva kalcijumom, idealan za sve alergične na gluten. 

Detaljinije

ŠM LuLu

ŠM LuLu

Za nepunih sedam godina, pekara Lulu prešla je dug put od romantične zamisli jednog beogradskog bračnog para da napravi „drugačiju pekaru“, do današnjeg mini lanca od 7 prodajnih objekata koji se snabdevaju iz sopstvene moderne pekarske proizvodnje. Iako mlada, Lulu pekara je već prepoznata na tržištu Beograda kao pekara koja postavlja nove standarde u oblasti malog pekarskog biznisa, kako u pogledu raznovrsnosti asortimana i kvaliteta svojih proizvoda, tako i u pogledu usluge...

Nama se subjektivno učinilo da je njihova štrudla sa makom (pomalo hlebasta, odnosno najviše nadignutog testa, ali sa solidnom količinom maka i slada), možda za nijansu bolja od onih iz njima srodnih pekara poput Hleba i kifli, Skroz dobre pekare, Lebowskog, Roggenart (kad i ako imaju štrudlu u svom prodajnom asortimanu). Pa zbog podrške da i franšizne pekare drže štrudlu, podrška kroz plasman na listi preporuka. 


Detaljinije

ŠM Pekara Aca

ŠM Pekara Aca

Još od 1978 kada je gospodin Aleksandar Tošić - Aca otvorio istoimenu pekaru, ona uz Atelje 212 i Srpsku kafanu slovi kao referentna adresa nekad ulice Lole Ribara, danas Svetogorske. Među prvim privatnim prekara u prestonici iskoračila je iz tradicionala ponudivši lisnato, dansko i bavarsko pecivo, kao i sitne kolače za slavski krug dvojke. Njen autentični brend do današnjih dana, slavna je puter kifla kao svojevrsni hibrid kroasana, ništa manje čuvena pogačica s čvarcima, pregršt drugih poslastica iz asortimana od bajadera, rozen tore i štrudle s makom...

Pekara Aca nudi dve vrste štrudli sa makom, tzv malu veknicu, koju zbog velikog prometa, a male serije, najčešće možete da ulovite toplu il vrelu štaviše, a njena je veličina prava mera individualnog zadovoljstva. Postoji i velika na parče, kao svojevrsni "overdose" makom - opijumom, a možete je optirati i sa Međimurskom pitom spravljenom od maka i slatkog sira. 


Detaljinije

ŠM Štrudlica

ŠM Štrudlica

Pekarski tim Štrudlice u Beogradu, dolazi iz Vojvodine i primenjuje tradicionalnu bačku recepturu spremanja štrudli.  Logično je bilo da nakon specijalizovanih pekara sa knedlama (Ferdinand), krofnama (Slatkoteka) konačno reafirmišemo i ovaj tradicionalni pekarski slatkiš od testa kroz namensku proizvodnju i prodaju koja ne nudi samo obaveznu štrudlu sa makom. Već i one sa rogačom, orasima, ali i jabukama, višnjom, slatkim sirom itd...

Pa dakle  kako je Štrudlica - prva i jedina specijalozovana radnja za štrudle u Beogradu, na Kalenić pijaci, ali i u Takovskoj, osnovna je pretpostavka da su njihove štrudle standard bez upitnosti, a nijansa ukusa je razlika između Bačke i Banatske recepture. 


Detaljinije

ŠM Trpković

ŠM Trpković

Pekara Trpković kao prva prava privatna pekarska franšiza postoji više od 100 godina, još od sopstvenog prvenca u Sava maloj iz 1908, potom na Dorćolu u Jovanovoj i Svetozara Miletića u pretratnom periodu od 1929 do 1939. Danas se takođe nalazi na 3 lokacije, najpoznatija u Nemanjinoj 32, kao i na Dimitrijali i Dušanovcu. Flagship, na Slaviji, ono je popularno mesto, gde red gladnih privučenih mirisom svežeg peciva najčešće se prostire izvan pekare. Ponekoj mušteriji ovde će biti najbolji burek, drugima štrudla sa makom ali verovatno da postoji opšti potrošački konsezus da je Trpković, u svim pekarskim i kategorijama peciva najbolji. 

Štrudla sa makom kod Tripkovića, je najbolja po Jasenki Grujin, a mi delimo njen ukus jer nam se doima proporcija kore i maka, tekstura i najvažnije odnos slatkoće i tipične gorčine mlevenog maka. 


Detaljinije
Podelite sa prijateljima:

Povezane top liste

TOP LISTE

Detaljinije

12 novih ili jedinih takvih mesta Beograda u 12 meseci 2020

12 novih ili jedinih takvih mesta Beograda u 12 meseci 2020

...teško je izabrati adekvatnu ilustraciju - razglednicu Beograda 2020 kojom bi se ilustrovala - najgora godina u posleratnoj ( od 1999) istoriji...

Detaljinije

TOP LISTE

Detaljinije

Kopaonik za školski raspust - vodič kroz nove ski barove i poneko staro dobro mesto.

Kopaonik za školski raspust - vodič kroz nove ski barove i poneko staro dobro mesto.

Sezona 19/20, definitivno će odrediti planinu Kopaonik kao jedinu kompetitivnu HoReCa tačku, ravnopravnu Beogradu. Štaviše sadržajnom ponudom i...

Detaljinije

TOP LISTE

Detaljinije

Vinska karta Srbije za početnike - Temet

Vinska karta Srbije za početnike - Temet

Sa malim zakašnjenjem donosimo priču o četvrtoj od planiranih 50 najboljih i čuvenih, domaćih - srpskih vinograda, vinarija sa bazičnim podacima o...

Detaljinije