Top Lista

29.12.2019.

15 + najboljih prestoničkih barova za kraj godine, matine provod i doček 2020 u Beogradu

Horeca Propeler vam donosi top listu preporuka za najbolja mesta u gradu i praznični period decembra od Svetog Nikole i Božića do Nove godine i repriza dočeka, rešava dilemu gde ići...

Ambar

Ambar

Najlepši bar u Beogradu, moderna gastronomija Balkana.

Kada bi restorani imali decu, iz braka Male fabrike ukusa i Communale-a, nastao bi Ambar, jedan od najlepših enterijera Beton hale. Sa pravim i monumentalnim kvadratnim centralnim barom u svom prostoru, kao i srpskom kuhinjom svedenom na razumnu meru kvantiteta, ali nagašeni modernizam i sadržajni kvalitet tog nacionalnog menija.


Detaljinije

Bar Central

Bar Central

Central bar (ne mešati sa Centralom) je zapravo koktel bar udruženja barmena. Ovo sad već kultno mesto i najpoznatiji prestonički bar, već dvanaest godina simbol je dobre zabave i prva asocijacija na pitanje gde su... ‘’najbolji kokteli u gradu’’, od 2016 dobitnik i najveceg svetskog priznanja za najbolji koktel u kategoriji "Bartenders Choice". (WCC Tokyo 2016)

Pa gde je udruženje i najbolji barmeni, tu i više od 600 alkoholnih i bezalkoholnih koktela u ponudi, kao razlog ili zalog zbog kojeg nijhovi gosti ciljano dolaze kod njih. Štaviše ti tamošnji barmeni prate/donose svetske trendove, pa im se koktel karta menja na svakih šest meseci. 

Godinama svrstavan medju najboljie beogradske lokale od strane časopisa Caffe&Bar, nastao je i porastao na koktel bar servisu kada je taj deo ulice Kralja Petra postao i do danas opstao kao svojevrsni (ovdašnji Soho) fashion distrikt.

Godinama najbolji / poznatiji cocktail bar Beograda.


Detaljinije

Bistro Mali PIjac

Bistro Mali PIjac

Bistro Mali PIjac je najbolje novo mesto u gradu, evo sad već tačno malo više od godinu dana i možda jedino vredno dole, u sada hiberniranoj Sava maloj. Peppe, Kole i Sale u rukopisu arh. studija Fluid napravili su reprezentativni New York alike - French bistro poput čuvenog Kit Mek Nilovog Baltazara na Sohou. Štaviše i spoj građanske tradicije Beograda 20-tih i savremenog skandinavskog dizajna enterijera, sa različitim dnevnim i vikend aktivacijama poput dagnji sredom ili praseće bajadere za nedeljni ručak. 

Petkom i subotom - live jazz. 


Detaljinije

Centrala

Centrala

...verovatno najčuveniji prestonički kafe, našeg današnjeg vremena.

Ona je alihemija scenografije umetničkog stvaralaštva slikara Srbe Travanova i entrepenur energije drugog suvlasnika tzv Z.D. Samsona koju je poneo iz nekadašnjih Gaudija i Street-a. Nastala početkom dvehiljadedesetih na berlinskom hipsterskom talasu, generisala je najrazličitiji socijalni sloj posetilaca i kao takva urbani je i antropološki crossover Beograda danas i sada.


Detaljinije

Cveće Zla

Cveće Zla

Cveće Zla je deo kontinuiteta Zaplet - Dijagonala, aktuelna faza Vlade Melentijevića, najpoznatijeg "ugostitelja" Vračara, našeg vremena i nove generacije - socijalnog koncepta gastronomije Beograda, srpske prestonice...

Štaviše kao poslednji u nizu/preostali Vladin projekat, generiše najveću fan bazu gostiju, različite provinijencije i verovatno da ne postoji mesto u gradu, koje je više "posh" od Cveća...

Autentična i odlična Zaplet kuhinja, Dijagonalin place to be protokol, ponekad na uštrb komocije, bašta u Nevesinjskoj i dvospratni enterijer - sudar različitih kultura i New York City alike subkulture na ovdašnji Vladin način.


Detaljinije

D bar

D bar

Ne tako davno tik do današnjeg D - bara postojali su čuveni bife Papuk u Jovanovoj i cafe Street u Dositejevoj kao ugostiteljske adrese različitih generacija, naših očeva i nas samih, samo nešto mlađih. Kada su se isti zatvorili, otvoren je D - bar kao asocijacija na Dorćol, kao novi život i  tranzicija hypa tadašnjeg celebrity Central parka sagorelog u popularnosti. Pa i kada su otišli Ivan Ivanović i Mara Kilibarda, ostao je Marko Pavlović koji ne samo što je održao ovaj svojevrsni New York alike bar, već i (rispekt) ustanovio prvi pravi lokalni kvartovski festival - Dorćol matine. 


Detaljinije

Das Boot

Das Boot

Das Boot po čuvenom nemačkom podmorničkom filmu Volfganga Petersona, kao bivša preuređena kotlovnica promeninetnog kulturnog centra Parobrod, verovatno je najbolji mali povremeni prestonički džez klub, o čemu svedoči line up eminentnih muzičara koji su dole nastupali od Vasila Hadžimanova do Duška Gojkovića. 

Muzička sezona traje tokom zime, svakog drugog ponedeljka, sa zaista popularnim cenama i solidnim izborom craft i lager točenih piva, a kao takav jedini je na evropskom online izboru najboljih lokalnih džez klubova preporučenih od strane lokalaca 


Detaljinije

Endorfin

Endorfin

Smederevo - Sinatra - Endorfin Gastro Pub, Craft Beer Bar & Shop

Ugao ulica Braće Jugovića i Kneginje Ljubice, kultni je kafanski ćošak gde je nekad postojala verovatno najčuvenija dorćolska društvena kafana - čuveno Smederevo. Kada je u 2000-tim došlo novo doba restilizacije ugostiteljskih radnih organizacija, Frano Lasić i Ivan Stanković otvorili su bili prvi pravi fancy jazz bar - Sinatra. Napokon treća sreća oličena je u ovom enzimu sreće, ekipi ljudi na čelu sa Milošem Vukšićem - Vukšom koja je iskustvo sticala u Employees Only u Njujorku, uspešno ga etabliravši u beogradskom OUR baru.

Ovo naše mesto bio je taj sledeći korak 2.01, štaviše ekskluzivna kolaboracija sa Kabinet pivarom ga preporučuje kao zaista jedan on najboljih bistroa - barova. Odlična kuhinja, izbor craft piva, visoko sedenje i istoventni vice versa pogledima otvoreni izlozi. 


Detaljinije

Kafeterija Magazin 1907

Kafeterija Magazin 1907

Flagship najbolje domaće franšize i najreprezentativniji cafe ambijent Beograda

Ako bi smo se složili da je Kafeterija, autentična domaća kafe franšiza poput... (ili čak i bolja od) - domaći Starbucks, onda je njen tzv Magazin 1907 nešto što je anticipiralo sličan tzv flagship globalni trend.

Otvorena u nekadašnjoj prvoj pravoj robnoj kući - magazinu u Beogradu iz istoimene 1907 godine - braće Jevreja Benciona i Huga Bulija, arhitekte Viktora Azriela, najlepši je casual cafe ambijent. Pa još i sa tradicijom novogodišnjih koncerata Bisere Veletanlić i Vasila Hadžimanova, tog poklona prestonici, nezaobilazni je must recommended.


Detaljinije

Lawuk

Lawuk

Kada je sredinom devedestih Strahinjića bana postala glavna i poznata, na rivalitetnom tandemu Ipaneme i Naćosa, kulminaciju ulične popularnosti zapravo načinila su dva mesta koja su došla potom: Soho i Stelina.  

ex Stelina, danas Lawuk, bila je prva prava bečka cafe poslastičarnica našeg vremena, sa najboljim kolačima i najlepšim gošćama, u bašti pod stoletnom hladovinom i mirisom lipa. Kasnije moderno rekonstruisani enterijer, danas vam je možda najbolji preporučeni novogodišnji matine 31. decembra.


Detaljinije

Leticia / Berliner

Leticia / Berliner

Berliner sa nekadašnjim sadržajem, pivo, kobasice i knedle bio je simbol jednog vremena Sava male skoro kao i KC Grad. Danas, sada na Vračaru, Nemanja Stamenković nudi i obećava mnogo više...

Tranzicija Berlinera na Vračar, ostavlja dilemu da li je poput panka nekad, hipsteraj Sava male takođe mrtav, ali i potvrda da je Krunskoj ulici, nakon nekadašnje čuvene Vile na obližnjoj adresi nedostajao flagship koncept Dijagonale. To je dvoetažni sadržaj bonus intimno veliko dvorište: prvi fancy džin bar u Beogradu i prepoznatljiva nepretenciozna prijemčiva bistro kuhinja. 


Detaljinije

Pastis

Pastis

Dorćol best, Belgrade brand /French cafe / Paris bistro.

Pastis (možda još samo i Centrala) je već tačno deceniju i po, verovatno najčuveniji dorćolski all-season cafe. Sa verovatno najlepšom uličnom baštom na dve vode - ulica Kapetan Mišine i Strahinjića bana nalazi se na svojevrsnom energetskom ćošku gde su se u prethodnom životu, kada nisu postojali kafići, okupljali mladi, on sam bio sedište izviđača. Takođe verovatno da nije postojao zavodljiviji domaćinski tandem od čuvenja Glige i Balše. Nikad zaboravljeni Milan Gligorić štaviše bio je ustanovio prvi istinski urbani snow board spust niz Kapetan Mišinu ulicu.

Skromni galerijski enterijer ovog kafea, neformalno je sedište košarkaškog saveza danju i najboljih gradskih soulmate riba u njihovom solo večernjem provodu.

Meni: vino, sirevi i kroasani i čija puding...local wines by the glass and over 100 wines from all over the world


Detaljinije

Saša bar

Saša bar

Saša Škipić je verovatno najpoznatiji ili čuveniji menadžer i frontmen najboljih prestoničkih mesta poput Kaprica nekad ili La Piazze. Kada je konačno otvorio svoje mesto, preko noći je logično i zasluženo postigao da postane socijalni place to be Beograda...

Community u prizemlju i salonski sprat, dovoljno veliki za mimoilaženje i bliske susrete, za sve uključiv i one bez rezervacije 7 dana unapred, sa nepostojećim parkingom koji kao takav definiše strukturu gostiju.

Absinth našeg vremena, Dijagonala danas, masterpiece Saše Škipića, ali koji nažalost neće raditi 31.12


Detaljinije

Smokvica Jovanova

Smokvica Jovanova

Najbolji i najlepši all in one / suite u Beogradu.

Smokvica u Gospodar Jovanovoj je ambijent za uživanje, prilika (vremenska mašina) da se pronađete u građanskoj istorijskoj kući sa početka veka. Za arhitekturu ovog istorijskog zdanja zaslužna je prva žena arhitekta u Srbiji, Jelisaveta Načić. Ova kuća knjižara Marka Markovića iz 1904. nedavno je proglašena za spomenik kulture, a u njoj je sada Smokvica bed & breakfast, koja omogućava uživanje u mediteranskoj gastronomskoj kulturi, kao i socijalnoj kulturi življenja.

Rad na preuređenju jednog od simbola gradskog života na Dunavskoj padini trajao je četiri godine, budući da se vodilo računa o tome da svaki važan arhitektonski detalj bude sačuvan. Drvo smokve koje se nalazilo u dvorištu presađeno je pet metara dalje, i svakodnevno je negovano sa velikom pažnjom. Za enterijer koji nas podseća na scenografiju nekog umetničkog filma bila je zaslužna Sanja Popov Radović čiji koncept i dizajn eneterijera odlikuje svaku od Smokvica.

Intimna bašta, taverna u prizemlju sa pizza peći na drva, kamin sala - lounge na spratu i 6  dvokrevetnih soba u potkrovlju. 


Detaljinije

Troika bar

Troika bar

Troika bar u Njegoševoj je tzv Caviar&Cocktail Bar-u u kome postoji i meni hladne kuhinje: kavijara, lososos i ostrige, služi se Beluga vodka, japanski viski brendovi ili retki singl maltovi...

Troika bar novo je staro mesto u onom čuvenom delu i sada kaldrmom rekonstruisane Njegoševe, prekoputa nekadašnje Osme, danas Treće Beogradske gimnazije. Ona baštini energetsku tradiciju svih obližnjih mesta prethodnih epoha od Cvetića do Absintha i Liquida...

Nalazi se u prostoru ex Petog elementa, žanrovski je koktel bar posvećen hedonističkoj kulturi ili ekskluzivi navedenoj u podnaslovu. Ona je pre svega afterhour mesto, sa dominantnim šankom kao DJ pultom kao konceptualnom ekstenzijom za clubbing, separeima koji ne razdvajaju, već spajaju ljude, u potpisu arh. Marka Basarovskog i čiji je domaćin Neven Bošković. 


Detaljinije

Vinoteka bar & shop Neimar

Vinoteka bar & shop Neimar

Nakon inicijacije u danas hiberniranoj Sava maloj - Vinoteka kao bar i shop, od sada takođe logično i u sve vibrantnijoj Braničevskoj ulici na Neimaru - Vračaru kao intimni miks daha i duha Španije i Italije, kroz izbor preko 300 etiketa vina za piti ili kupiti. 

Andaluzija meet Aperitivo 


Detaljinije

Zaokret

Zaokret

Flagship Cetinjske

Kada je Cetinjska definitivno preuzela posthipster hype od Sava male, ono što su nekad bili KC Grad, Mikserhouse, pa čak i prvi HUB - Nova Iskra u Gavrila Principa, danas su postali Zaokret, Polet i Marsh open space u dvorištu bivše BIP pivare Skadarlija. Najznačajnije mesto - Zaokret nastao je sinergijom organizacije alternativne kulture "Kišobran" i ljudi koji su stajali iza alternativne muzičke scene oličene u produkciji "Odličan hrčak"...

Za kratko vreme, za dva leta generisao je parking pivare i Cetinjsku kao brend i tzv hot spot nove socijalne energije prestonice, vremenom ulazeći u sopstvenu ekstenziju na sprat bivšeg prostora tzv burger bara Food porn i kluba Rokanje.


Detaljinije

Zona Industriale

Zona Industriale

sudeći po instastory - najbolji matinei 

Ako ćemo bezrezervno složiti da je Njegoševa zapravo centralna osa sadržajne gravitacije Vračar historical-a od JDP-a i Cvetnog trga do Kalenić pijace i Nevesinjske ulice, onda je njen ćošak sa Kneginje Zorke, ne samo geometrijska sredina, već i sublimacija horeca sadržaja od Troika bara preko Luff-a, kafeterije Zrno do Mode i Privea, tek samo neke da spomenemo.

Zona Industriale, danas jedini je preostali deo i kontinuitet slave Njegoševe, (pored Cvetića) kao ex cafe "SM" - gde i kada nekad autobus 24-ka, nije mogao da prođe ulicom od svih onih koji su tu obitavali. 

Pa iako je njen naziv dijalektički suprotan okruženju, zapravo Zona Industriale je baš onaj pravi italijanski cafe - bar na Vračaru - tik do Prirodnjačkog muzeja, sa solidnom pozicijom za dnevnu bleju leti i odličan zimski matine 31.12


Detaljinije
Podelite sa prijateljima:

Povezane top liste

TOP LISTE

Detaljinije

12 novih ili jedinih takvih mesta Beograda u 12 meseci 2020

12 novih ili jedinih takvih mesta Beograda u 12 meseci 2020

...teško je izabrati adekvatnu ilustraciju - razglednicu Beograda 2020 kojom bi se ilustrovala - najgora godina u posleratnoj ( od 1999) istoriji...

Detaljinije

TOP LISTE

Detaljinije

15 predloga najboljih štrudli i kesten pirea u Beogradu

15 predloga najboljih štrudli i kesten pirea u Beogradu

Zima je sezonsko godišnje doba za tradicionalne poslastice od testa. Na njenom isteku, donosimo predlog dobrih pekara i poslastičarnica gde se mogu...

Detaljinije

TOP LISTE

Detaljinije

Kopaonik za školski raspust - vodič kroz nove ski barove i poneko staro dobro mesto.

Kopaonik za školski raspust - vodič kroz nove ski barove i poneko staro dobro mesto.

Sezona 19/20, definitivno će odrediti planinu Kopaonik kao jedinu kompetitivnu HoReCa tačku, ravnopravnu Beogradu. Štaviše sadržajnom ponudom i...

Detaljinije