Temet

Adresa:

Lozovik bb, 35000 Jagodina

E-mail:

Temet

Temet vinogradi oblikovani su pod jakim uticajem okruženja, sa težnjom da se pronađe sklad u radu i životu pod istim krovom. U čast prirode, sunca i zemlje, uzdignuta na bregu, okružena vinogradima, tu je podignuta i vinarija Temet. Njeno stvaranje je uzbudljiv put ispunjen otkrićima i iskušenjima. Sama reč Temet izvedena je iz latinske reči Temetum, što u prevodu znaci – jako i snažno vino sa karakterom.

U njenom neposrednom okruženju nalazi se i vinsko gazdinsvo Cilić kao dokaz da jedna lasta ne čini proleće, odnosno da se radi o tzv vinogradarskom kraju - predelu izuzetnih prirodnih posebnosti i odlika. 

Temet obrađuje više od 20 ha vinograda. Sa sadnjom vinograda se počelo u proleće 2010. godine. Topografija obuhvata tri vrste osunčanosti i četiri vrste kvalitetnog zemljišta što je omogućilo zasad čak šest sorti grožđa: Pinot Grigio, Chardonnay, Pinot Noir, Syrah, Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon, i što će se u narednim godinama proširiti na autohtone sorte zasada: Prokupac, Morava i Tamjanika.

Sama vinarija pleni u svakom segmentu: arhitekture, tehnologije, uslova za odležavanje vina, primenjene estetike, eksterijera i ambijenta terase i bašte. Okružena vinogradom i planinskim obrisima liči na svojevrsni srpski Chateau. Njeno stvaranje je pionirski poduhvat vlasnika Nebojše Aleksića. 

Ponajpre je tzv Pinot grigio lansirao tada novu vinariju Temet u nacionalnu premium vinsku ligu, kao jedno od ozbiljnih srpskih izdanja te sorte, plus logičan inovativni dizajn etiketa. Kontinuitet kvaliteta uspostaviće potom linije Tri morave i Ergo, u verziji belog, crvenog i rozea, ergo da bi spekatar vina bio zaokružen penušavcem.

 

TRI MORAVE PENUŠAVO

sorta: tamjanika, procenat alkohola: 12%, suvo vino, proizvedeno tradicionalnom metodom

Svetle limunžute boje sa zelenkastim tonom. Intenzivnog mirisa, u  kojem preovlađuju cvetni i herbalni tonovi, na koje se fino nadovezuju tonovi citrusa, zelene jabuke i kajsije. Elegantnih mehurića, sa dosta svežine, laganog tela i pitko, lepo izbalansirano vino, na čijem ukusu dominiraju note citrusa i zelene jabuke, a iza kojih se pojavljuje ton belog bibera.

 

TRI MORAVE BELO

sorte: tamjanika, morava i smederevka, procenat alkohola: 12,5%

Svetle slamastožute boje. Delikatnog mirisa u kojem preovlađuju cvetne arome, naročito nota irisa, koje su suptilno prožete tonovima limuna i zrele žute jabuke. Laganog tela, vrlo pitko i osvežavajuće vino. Ukusom dominiraju note grejpfruta i limuna, dok završnicu predvode zrelije voćne arome, naročito vinogradarske breskve.

ERGO PINOT GRIGIO

sorta: pinot grigio, procenat alkohola: 13,5%

Svetložute boje sa sivkastim tonom. U diskretnom mirisu dominiraju note kvasca, hleba i tosta, iza kojih se pojavljuju fine note zrele breskve i zelene kruške, a aromatski profil zaokružen je notom dima. Punijeg tela, umirenih kiselina i postojano na ukusu, u kojem dominiraju zreli voćni tonovi, prvenstveno breskve i kajsije i na koje se nadovezuje nota putera. Završnica je vrlo osvežavajuća, voćno-mineralnog karaktera.

ERGO BELO

sorte: chardonnay i morava , procenat alkohola: 13%

Limunžute boje. Na mirisu se ističe obilje herbalnih tonova (trava, bosiljak, kopriva), zatim beli biber i u pozadini zrele note breskve, a aromatski profil zaokružen je diskretnim tonovima hrastovine, vanile i tosta. Punijeg tela, sa naglašenim zrelim notama breskve, žute jabuke i kajsije na ukusu, koje su lepo oplemenjene notama biskvita, orašastih plodova, vanile i putera. Vrlo karakterno vino, čvrste strukture, postojanog ukusa i intenzivne završnice sa dosta mineralnosti.

TRI MORAVE ROSE

sorte: syrah, prokupac i cabernet sauvignon, procenat alkohola: 13%

Svetloružičaste boje, veoma bistro. U delikatnom mirisu preovlađuju zrele note jagode i maline, koje podsećaju na voćne bombone. Srednjeg tela, živih kiselina i svilenkaste teksture. Na ukusu dominiraju note višnje, ribizle i nara, prožete ukusom borovnice. Završnica je voćnog karaktera, vrlo pitka i osvežavajuća.

ERGO ROSE

sorte: pinot noir i syrah, procenat alkohola: 12,5%

Svetle losos boje, poput provansalskih rosea. U intenzivnom mirisu prepliću se zreli tonovi trešnje, šumske jagode, maline i šljive, sa herbalnim i notama hrastovine, tosta i vanile. Srednjeg tela, sa vrlo postojanim voćno-začinskim tonovima na ukusu, koji su u odličnom balansu sa svežim kiselinama. Elegantno vino, intenzivne završnice voćnog karaktera. 

TRI MORAVE CRVENO

sorte: Prokupac i merlot, procenat alkohola: 14%

Srednje obojeno, tamnorubin boje. Na mirisu dominiraju arome trešnje, brusnice, borovnice i suve šljive, prožete notama vanile i dima. Srednjeg tela, sa umerenom količinom zrelih tanina i dobro integrisanim kiselinama. Na ukusu su naglašene voćne note – trešnja, crvena ribizla, malina i dud, a na koje se nadovezuju note tosta i crnog bibera. Vrlo prijatne završnice, voćnog karaktera.

ERGO CRVENO

sorte: merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, procenat alkohola: 14,5%

Tamnorubin boje sa narandžastim obodom. U vrlo intenzivnom i kompleksnom mirisu prepliću se zreli voćni mirisi – trešnje, crne ribizle, kupine i šljive sa tonovima kedrovine, bibera, slatkog korena, hrastovine, tosta i dima, uz nagoveštaj crne čokolade. Srednje ka punom telu, sa obiljem vrlo zrelih i čvrstih tanina, koji su u odličnom balansu sa živim kiselinama. Čvrste strukture i postojanog ukusa, u kojem se zreli voćni tonovi prepliću sa herbalnim, začinskim i notama poteklim od hrastovine. Intenzivne i postojane završnice, voćno-začinskog karaktera.

Radno vreme

Ponedeljak - Petak:

09AM-05PM

Subota:

11AM-03PM

Nedelja:

CLOSED