FORUM tema

24.3.2020.

Šta i kako dalje!?!

Ovim pitanjem pozivamo sve beogradske i srpske ugostitelje i zaposlene u tom sektoru, da se na stranicama našeg foruma registruju i iznesu svoja pitanja i predloge šta i kako dalje. Sada i nakon Korone, jednog dana. Zamisao je psihoterapeutska iako će mnogi reći da je prerano ili sebično o tome razmišljati. Molimo vas da se u okviru foruma suzdržimo od suvišnog humora, trolovanja, aspekata politike i ko je kriv odgovornosti.

Ovih dana, kao i u celom svetu, tako i kod nas stidljivo se postavlja pitanje, da li će ekonomske posledice potpuno obustavljenog privrednog života u konačnici, kada se sve ovo jednog dana završi, biti veće od samog trenutnog potencijala korona virusa, da čovek njime zarazi sebe ili i druge, završi u bolnici. 

Zvuči gotovo neverovatno da smo pre samo 10 dana, na ovom istom mestu naivno razmišljali da li će tzv COVID - 19, uništiti turizam i ugostiteljstvo, ovde kod nas, u regionu pa do kraja sveta. Još je manje razumljivo, psihologiji lične ljudske percepcije, dnevno ubrzavanje događaja u nepunih 7 dana u kojima smo stigli od uvođenja vanrednog stanja, policijskog časa - prvo od 20 do 05, potom od 17 do 05, odnosno svo vreme za lica starija od 65 godina. Baš kao i činjenici da je prošle nedelje stiglo proleće sa temperaturama preko 20 stepeni, koje je jedan broj ljudi iskoristio da u baštama kafića "uhvati poslednji dašak socijalne slobode", a već ove nedelje sa nulom i prvim ovosezonskim snegom, nad glavama svakog od nas ko se nije na vreme lično samoizolovao u kućni karantin, visi realan strah da bi mogao završiti u kolektivnom smeštaju za pozitivno testirane u Hali 1 - Sajma. 

Što se tiče egzistencije preostalih ugostiteljskih objekata u kapacitetu da se prilagode novoj situaciji, doneta je odluka o posebnim merama pružanja usluga u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića. To ne podrazmeva potpuno zatvaranje ugostiteljskih objekata, već se ugostiteljima zabranjuje da svoju delatnost vrše tako što bi korisnici usluga kupljenu hranu i piće konzumirali u samom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta. To znači da građanin može da kupi hranu i piće "za poneti" ali ne može da kupljenu hranu i piće konzumira za stolom ili šankom u samom ugostiteljskom objektu (u bašti ugostiteljskog objekta).

Ukoliko ugostitelj želi da vrši svoju delatnost tokom vanrednog stanja, neophodno je da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće "za poneti" ili da organizuje šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u sam ugostiteljski objekat, što je pogodovalo ogromnom porastu online kupovine u retali prehrambenim lancima, odnosno poručivanju kod Wolta, Glova ili Donesi.com 

Podrazumeva se da radnici u ugostiteljkom objektu moraju da budu opremljeni odgovarajućom higijensko-tehničkom opremom za sprečavanje širenja zarazne bolesti i da u situaciji ukinutog javnog gradskog saobraćaja imaju način da dođu na posao. Odnosno da menadžeri i vlasnici uopšte mogu da odrade nabavku namirnica.

Jedino što za sad besprekorno, hvala bogu funkcioniše je internet. Na njemu ovih dana čitamo opštu zabrinost od nadolazeće ne samo rececije, već kataklizme i katastrofe sa pitanjima da li je hospitality socialna kultura kafane kakvu smo poznavali stotinama godinama, trajno mrtva i koliko će vremena biti potrebno da se ona reafirmiše.

Onoliko koliko stižemo u dnevnim biltenima virusom zaraženih i preminulih od Italije i Španije, do zemljotresom pogođene Hrvatske, da pratimo, pojedine zemlje i njihove vlade izlaze sa obećanjima ekonomskih mera za pomoć privredi, već sada i kada sve prođe. Već smo i o tome govorili šta će uraditi komšije Hrvati, šta Danska ili Holandija koja će sem pokrivanja 90% plata zaposlenih, davati i poseban bonus restoranskom sektoru turizma o čemu izveštava New York Times, ne skrivajući u istom tekstu paničnu zabrinutost ša će se događati u Americi i globalnoj prestonici sveta - Njujorku.

Kod nas, mogli smo samo da čujemo obećanje da ko ne bude otpuštao radnike, će moći da računa na post festum državnu pomoć. Istovremeno kako niko ne može da predvidi dokle će sve ovo da traje, niko od državnih zvaničnika predsednika, premijera, ministra finansija, nije odgovorio - kako ili iz kog prometa se plaćaju bruto plate zaposlenima - hajde da ih estiramo na cca 100.000 dinara mesečno po radniku. Na postoji niti jedna zvanična uredba vlade koja bilo koji privredni subjekat momentalno trajno oslobađa ili mu makar odlaže redovne - tekuće obaveze poreza i doprinosa tokom trajanja vanrednog stanja i pandemije Korona virusa. Ako se neko poput HORES-a kroz lik predsednika udruženja i usudi da izađe sa konkretnim predlozima rešenja sa jedne strane nailazi na zid izostanka zvanične reakcije države, sa druge na opšte nerazumevanje šire, laičke javnosti koja nema obavezu da pronađe model kako sakupiti - isplatiti bruto plate za jednog, deset ili sto radnika. 


Pozivamo sve vlasnike poznatih beogradskih restorana, menadžere tradicionalnih kafana iz cele Srbije, baš kao i one iz svakog lokalnog kvartovskog kafea prestonice ili provincije bez razlike, da se slobodno registruju na ovoj temi na našem forumu, pod imenom ili tzv. "nikom" i iznesu svoja razmišljanja i strepnje, kako smo u uvodu sve zamolili, bez trenutno nepotrebnog crnog humora, trolovanja teme ili traženju političke odgovornosti koja će svakako jednog dana neminovno doći na tapet i dnevni red. 

Komentari

Komentariši odmah

Još uvek nema komentara na ovu temu.

Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni. Prijavite se, ili kreirajte novi nalog

Povezane teme

FORUM

Detaljinije

Novo zaključavanje - da li je kafana jednako korona?

Novo zaključavanje - da li je kafana jednako korona?

Ima nešto trulo u državi Danskoj. Procentualna uspešnost vakcinacije protiv Covida-19 u Srbiji obrnuto je srazmerna, novom rigidnom regresu tzv lockdown...

Detaljinije

FORUM

Detaljinije

Logika lokdauna - biti ili ne biti...

Logika lokdauna - biti ili ne biti...

...pitanje je sad!? Kako će država postupiti, šta preduzeti nakon 15 decembra u utorak do kada važe aktuelne mere u ugostiteljstvu i trgovini vezane za...

Detaljinije

FORUM

Detaljinije

Pismo o namerama za pomoći države ugostiteljsko – restoranskom sektoru u Beogradu i Srbiji

Pismo o namerama za pomoći države ugostiteljsko – restoranskom sektoru u Beogradu i Srbiji

Portal Horeca Propeler sročio je predlog moguće platforme za razgovor sa predsednikom Privredne komore Markom Čadežom, a nakon konsultacija unutar...

Detaljinije