FORUM tema

20.5.2020.

Pismo o namerama za pomoći države ugostiteljsko – restoranskom sektoru u Beogradu i Srbiji

Portal Horeca Propeler sročio je predlog moguće platforme za razgovor sa predsednikom Privredne komore Markom Čadežom, a nakon konsultacija unutar nekoliko etabliranih prestoničkih restorana. Posle sastanka kome su prisustvovali Slavko Marković i Mića Subotić, dogovoreni su dalji razgovori na poboljšanju mera za otklanjanje ekonomskih posledica tzv lockdauna tokom pandemije. Nakon okončanja vanrednog stanja usled produženog delovanja krize i novih pogoršanih uslova poslovanja, neke kontramere će moći da se primene na nivou lokalnih samouprava, nešto će ipak morati da sačeka sledeći zakonodavni skupštinski saziv na jesen.

Marko Čadež

Privredna komora Srbije 

Poštovani

Propeler je trenutno jedini online portal koji se HoReCa segmentom društva bavi kao socijalnom kulturom kroz vesti, forum, kvanitifikaciju i rangiranje, editorijale i index. Iza njega su podrškom stoje neki od renomiranih – etabliranih prestoničkih ugostitelja poput restorana Šaran i Kovač, Saša Bar i Cveće Zla, Bistro Mali Pijac i Comunale, Ambar i Toro, Franš, Madera kao i mnogi drugi te u svom polugodišnjem postojanju poseduje izvestan kapacitet legitimiteta i apsolutne dobronamernosti da se postojeća ekonomska kriza i socijalna katastrofa uzrokovana prethodnim ali i neveselim očekivanima u narednim mesecima što bolje ublaži i prevaziđe.

Neki od mogućih predloga sadržani su u sledećim tačkama. Želimo da predložimo ciljanu samoodrživu meru za podsticaj tražnje i potrošnje u ugostiteljstvu ( šifra delatnosti 56 ).

  • Obustava naplate akontacije poreza na dobit za 2020 (jer ove godine očigledno neće biti dobiti)
  • Mogućnost plaćanja tzv “bakšiša” platnom karticom uz plaćanje 20% PDV, a sve kao stimulacija za rad i bolju uslugu, kao I smanjivanje cirkulisanja gotovog novca u prometu lokala
  • Mogućnost smanjenja postojeće radne snage preko 10% odnosno do max 30% zaposlenih, koji su bili obuhvaćeni merama pomoći Covid19 minimalca od strane države
  • Moratorijum na lokalne komunalne takse – zauzeća javnih površina ugostiteljskih bašti tokom letnje sezone 2020.
  • Kao i mogući predlog sadržan u sledećem modelu…

    Model: Vaučer za topli obrok na bazi dobrovoljnosti poslodavca i pružaoca usluge.

    • uplatom  po zaposlenom do iznosa od 18000,00 RSD na mesečnom nivou na račun budžeta Republike Srbije ( model akciznih markica ) .
    • vrednosni kupon u obliku vrednosnog čeka, u apoenima od 200,00 RSD ( Zavod za izradu novčanica) i/ili platne kartice i aplikacije.
    • ispunjenje obaveze poslodavca u smislu Zakona o radu , član 118 stav 5.
    • Dopuna Zakona o porezu na dohodak građana član 9. kojim se izuzima  definisan prihod ( topli obrok ) od oporezivanja.
    • pravno lice registrovano za obavljanje ugostiteljske delatnosti ( šifra delatnosti 56 ), pružaoci usluge,  može da realizovanim vaučerima izmiruje deo svojih poreskih obaveza.

     Efekti :

    • generisanje dodatne tražnje u sektoru koji trpi najveće posledice pandemije Covid 19
    • efekat punktualne primarne emisije u sektor koji ima veliki koeficijent multiplikacije i dominatnu zastupljenost domaćih poljoprivrednih proizvoda .
    • podizanje pozitivnog ambijenta kroz dodatnu socijalizaciju u granicama zdravstvenih preporuka. 
    • dodatna fiskalizacija delatnosti i motivacioni model za prijavljivanje radnika. 
    • promotivne aktivnosti Privredne komore i Ministarstva trgovine i turizma RS

Komentari

Komentariši odmah

Još uvek nema komentara na ovu temu.

Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni. Prijavite se, ili kreirajte novi nalog

Povezane teme

FORUM

Detaljinije

Novo zaključavanje - da li je kafana jednako korona?

Novo zaključavanje - da li je kafana jednako korona?

Ima nešto trulo u državi Danskoj. Procentualna uspešnost vakcinacije protiv Covida-19 u Srbiji obrnuto je srazmerna, novom rigidnom regresu tzv lockdown...

Detaljinije

FORUM

Detaljinije

Logika lokdauna - biti ili ne biti...

Logika lokdauna - biti ili ne biti...

...pitanje je sad!? Kako će država postupiti, šta preduzeti nakon 15 decembra u utorak do kada važe aktuelne mere u ugostiteljstvu i trgovini vezane za...

Detaljinije

FORUM

Detaljinije

Šta i kako dalje!?!

Šta i kako dalje!?!

Ovim pitanjem pozivamo sve beogradske i srpske ugostitelje i zaposlene u tom sektoru, da se na stranicama našeg foruma registruju i iznesu svoja pitanja i...

Detaljinije