FORUM tema

13.12.2020.

Logika lokdauna - biti ili ne biti...

...pitanje je sad!? Kako će država postupiti, šta preduzeti nakon 15 decembra u utorak do kada važe aktuelne mere u ugostiteljstvu i trgovini vezane za dozvoljeno radno vreme. Šta nas čeka u tradicionalnom, nekadašnjem piku potrošnje od Svetog Nikole do Nove godine, danas paralelnim sa kulminacijom korone.

Kada smo poslednji put proletos pisali ovde na Covid19 temu šta i kako dalje ni slutili nismo da će biti gore. Zapravo mnogo gore. Nada, da će decembar potrošački raj i kraj godine, izvaditi ekonomski katastrofičnu 2020-u, ruši se kao kula od peska uz opravdanu strepnju da bi sve to, uprkos vakcinaciji koja je već faktički započela u Velikoj Britaniji, ovde kod nas moglo potrajati do kraja 2021. 

Šta smo imali u međuvremenu. Čini se kao da smo blizanački, sistemom spojenih sudova mi (Srbija) i Hrvatska tokom juna, jula i avgusta, štaviše tokom miholjskog leta ove jeseni, zarad potrebe da se u uslužnoj delatnosti turizma i ugostiteljstva ostvari kakav takav promet i posledično naplaćeni PDV, dozvolili slobodu kretanja i socijalizacije, veću od obostrane peprcepcije posledica drugog talasa korone. Suspendovana je bila jedino tzv kreativna industrija bioskopa, koncerata i festivala na otvorenom, ali je noćni život u jednom trenutku zaživeo kao da sutra ne postoji.

Štaviše činjenicom da je Srbija bila jedna od retkih zemalja sa tzv malim brojem zaraženih, niti je zahtevala vize za ulazak kao ni PCR test - karantin za npr državljane Izraela. Do 8 novembra bili smo i na tamošnjoj zelenoj listi, njeni su turisti na kratko, sa skoro tri čarter leta dnevno, punili jedan broj beogradskih hotela. Takođe uprkos solidnom PR-u u NY Post-u, i dalje je malo je poznato da u ovom trenutku Air Serbia avio linija Beograd - Njujork, nikad bolje vice versa funkcioniše kao regionalni vazdušni hub. Malo će nas, otići za Božić u Njujork, ali u meri u kojoj još uvek nije uvedena totalna indoor zabrana u restoranima kao tamo - Beograd je po prvi put, makar to bude trajalo radnim danima, trenutno bolji place to be od Velike jabuke. 

O tome želimo da ovde da govorimo. Šta je zlatni presek idealnih mera koje država treba da donese na sastanku kriznog štaba u ponedeljak 14.12. Odnosno da se kratko osvrnemo na hronologiju trenutnog stanja. Pre svega zbog odijuma i pritiska javnog mnjenja prvo smo imali tzv zabranu rada ugostiteljskih objekata (noćnih klubova) na reci - kada je njihov odgovor na istu meru bila improvizacija koncertnih matinea, jer je obavezni fajront nastupao u 23h. To je istovremeno i trenutak kada većina povezanih burgmaistera noćnog života prestonice započinje pretprodaju novogodišnjih aranžmana u najpoznatijim beogradskim hotelima. Tada tokom tog tromesečja septembar, oktobar, novembar ostatak horeca sektora uredno je radio radnim danima do ponoći, vikendom do 01, ali već sredinom novembra neposredno nakon nedelje svečanog otvranja najvećeg šoping mola u ovom delu našeg sveta tzv jugoistočnoj Evropi - radno vreme se ponovo limitira do 21h. Međutim nepunih deset dana kasnije sledi nova mera ograničenja rada ugostiteljstva (i dela trgovine odnosno svih šoping centara uključiv i spomenutu BW Galeriju) do 18h.  

Sledeća mera je ova koja je trenutno na snazi - potpuna zabrana rada vikendom (subotom i nedeljom) za sve ugostiteljske objekte sem kuhinja restorana koji spremaju obroke za dostavu i šalter prodaje kafa za poneti, odnosno prehrambene maloprodaje (samoposluge) i apoteka, kako svih onih van tako i unutar tržnih centara. Bizarnost prilogađavanja novonastaloj situaciji je u rasponu od preregistracije osnovne delatnosti koja će npr omogućiti DM drogerijama da se takođe nađu u korpusu onih kojima je omogućeno da rade vikendom do činjenice da benzinske pumpe koje mogu nesmetano da rade 00-24 - 7 dana u nedelji, nakon 17h smeju da samo toče gorivo i nisu u mogućnosti da prodaju niti cigare. 

Ipak da ne grešimo dušu, država Republika Srbija je donela odluku da će sektor ugositeljstva dobiti vanrednu ekonomsku pomoć u vidu minimalca za zaposlene za decembar mesec, ali samo onima kojima je u APR-u to osnovna delatnost. Ako je restoran ili kafe, organizaciona jedinica druge osnovne delatnosti npr distribucije pića, ta pomoć će nažalost izostati. Svesni činjenice da Srbija nije deo Evropske Unije (poput Hrvatske koja će u narednim godinama dobiti više od 20 milijardi eura post Covid19 ekonomske pomoći), rispekt je dosadašnji napor pre svega onaj u hotelijerstvu gde je država već isplatila tzv urgentnu finansijsku inekciju za sektor u kojem se u prethodnoj deceniji ulagalo najviše domaćih realnih investicija. Svi tzv gradski neplaninski hoteli dobili su 350 eura po krevetu i 150 eura po sobi kao jedinici smeštaja. Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, postoji 380 kategorisanih gradskih hotela od kojih otvoreno samo 115, a u Beogradu od ukupno 115 hotela sada radi 42, a pad prometa je 90%. Svi drugi koji su živeli od organizacije svadbi i proslava, npr prodavci venčanica, muzičari i sektor rentala opreme, zaključno sa onima koji su živeli za slavski kalendar od Aranđelovdana do Svetog Nikole poput uvoznika alkoholnih pića i njegove distribucije su već ili će tek bankrotirati, mnoge će se firme nepovratno ugasiti, a značajan deo tog posla i uposlenika završiti u sivoj zoni neprijavljenog rada na crno. 

Napokon u svakoj pojedinačnoj situaciji kada javnost oličena u društvenim mrežama reagovala (ispravno) poput električnog (toplog) zeca na rizike sahrane patrijarha, Black Friday redove, ski opening na Kopaoniku, apstrahovana je činjenica da se prostim apelom ne može uređivati mainstream narativ i obrazac ponašanja. Dakle shodno preporuci lekara okupljenih oko asocijacije Ujedinjeni protiv kovida koji predlažu policijski čas za novu godinu, celishodno je razmisliti oko logike relaksacije lonca socijalnih napetosti koji ovih dana eksplodiraju.

Ugostitelji sa kojima smo razgovarali su složni oko jedne stvari, Wolt i Glovo isporuka hrane nisu recept za preživljavanje jer nakon njihove provizije od 30%, PDV državi od 20%, restoraterima ostane pola što je zapravo supstanca odnosno cena koštanja, a tzv novi servis Buttler Car Go sa 20% provizije tek treba da preuzme delivery tržište. Mogući pravac razmišljanja je da se omogući rad restoranima i kafeima tokom vikenda (subotom i nedeljom) do 17h, a radnim danima do 20h, kao i da se nakon tog vremena komotno društvenim konsenzusom uvede policijski čas.

Na taj način eskiviraće se, ono što će tek da eskalira, neminovni odlazak ljudi na porodične proslave Svetog Nikole i Nove godine, baš kao i ilegalni rad poput vremena prohibicije u Americi dvadesetih godina 20. veka. Da bi većina ljudi koja trenutno radi od kuće, preživela tzv praznični karantin sa kakvim se kao sociološkim fenomenom nismo nikad susreli u recentnoj antropološkoj povesti, mora da postoji minimalan logični odušak, a rad ugostiteljstva vikendom ne može da predstavlja veći rizik od redova u supermarketima koji već postoje ili nas tek očekuju.

Možda nismo u pravu, ali dajemo predlog za razmišljanje.  

Komentari

Komentariši odmah

Još uvek nema komentara na ovu temu.

Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni. Prijavite se, ili kreirajte novi nalog

Povezane teme

FORUM

Detaljinije

Pismo o namerama za pomoći države ugostiteljsko – restoranskom sektoru u Beogradu i Srbiji

Pismo o namerama za pomoći države ugostiteljsko – restoranskom sektoru u Beogradu i Srbiji

Portal Horeca Propeler sročio je predlog moguće platforme za razgovor sa predsednikom Privredne komore Markom Čadežom, a nakon konsultacija unutar...

Detaljinije

FORUM

Detaljinije

Šta i kako dalje!?!

Šta i kako dalje!?!

Ovim pitanjem pozivamo sve beogradske i srpske ugostitelje i zaposlene u tom sektoru, da se na stranicama našeg foruma registruju i iznesu svoja pitanja i...

Detaljinije

FORUM

Detaljinije

Da li će domaći i regionalni turizam preživeti ekonomsku recesiju i korona virus!?

Da li će domaći i regionalni turizam preživeti ekonomsku recesiju i korona virus!?

Ako bi turizam, odnosno ugostiteljstsvo tretirali kao živo biće u kontekstu tzv Korona – COVID 19 virusa, da li bi se isti pronašao u onoj najugroženijoj...

Detaljinije