FORUM tema

9.3.2020.

Da li će domaći i regionalni turizam preživeti ekonomsku recesiju i korona virus!?

Ako bi turizam, odnosno ugostiteljstsvo tretirali kao živo biće u kontekstu tzv Korona – COVID 19 virusa, da li bi se isti pronašao u onoj najugroženijoj ljudskoj skupini trećeg doba populacije, koja ipak najviše strahuje od naizgled male stope 2% smrtnosti. Kako god preporučuje se predostrožnost, ne panika.

Kada je epidemija pre samo mesec dana izbila u Kini, u Vuhanu, gradu od osam miliona stanovnika ali većem od Srbije, za koji prethodno nikad, niko u životu nije čuo, kao da nas se ta distopija novouvedenog karantina cele te provincije Hjubei, uopšte nije doticala. Globalni optimizam, zasnovan na svojevrsnoj komunističkoj izolovanosti Kine, na drugom kraju sveta, razmišljao je da će kao i SARS i ovaj virus prekriti snegovi, ruzmarin i šaš, bez značajnijih posledica po svetsku ekonomiju.

Štaviše savremeni način življenja u velikoj meri indukovan komunikacijom, ne samo pukim saobraćajem, već i poslovnim ali i rekreativnim turizmom pokazaće se kao glavni generator tzv klastera, koji će zarazu netremice izneti iz Kine i za samo mesec dana februara je pretvoriti u pandemiju. Dovoljno je bilo da samo jedan nulti nosilac zaraze ukrca – iskrca na kruzer „Diamond Princess“ u teritorijalnim vodama Japana, a da drugi proglašen supernosiocem virusa, na proputovanju sa poslovnog samita u Singapuru, preko skijanja u Francuskoj, do kuće u Britaniji, potencijalno zarazi na stotine ljudi. I tako je nakon Južne Koreje, Irana, volšebno i malerom korona stigla u jednu od najznačajnijih svetskih destinacija turizma, u Severnu Italiju na prostor između Venecije i Milana i to će uskoro postati socijalni fenomen kakvog se sa zebnjom sećamo iz filma Gorana Markovića „Variola vera“ ili romana „Besnilo“ – Bore Pekića.

Lombardija uprkos činjenici da spada verovatno u industrijski najrazvijeniji deo Evrope, Veneto takođe uprkos otkazivanja tradicionalnog karnevala u Veneciji, kao i sveukupno sa solidnim zdravstvenim sistemom u srazu sa podatkom da su Italijani u proseku jedna od najzdravijih – vitalnijih nacija na svetu, se nije snašla u suzbijanju širenja virusa. U ovom trenutku, kada je u svetu obolelo preko 100.000 ljudi, preminulo preko 3.500, u Italiji na današnji dan je već preko 7500 zaraženih i preko 350 mrtvih.

Pre no što je doneta konačna odluka italijanske vlade o totalnom karantinu i koji je tokom proteklog vikenda podsećao na prizore evakuacije filma „Godine opasnog življenja“ sa poslednjim vozovima koji su napuštali Milano Ćentrale, eksperimentisalo se tzv ograničenjem radnog vremena, restorana i kafea, otkazan tek samo čuveni Salone del moblie, sajam nameštaja. Međutim u ovom trenutku italijanska ne samo ekonomija, već strepimo i čitava država je pred kolapsom sistema. Mali i srednji biznis, pre svega restorani i hoteli su pred bukvalnim bankrotom, gondolijeri u Veneciji sede skrštenih ruku, hotelijeri u Livinju spamuju mailing liste redovnih gostiju koji su do koliko juče bili na waiting listi hotela Bivio za uskršnje aranžmane, nepristojnim ponudama diskonta samo da uopšte bilo ko dođe. U deset najposećenijih gradova Evrope, Milano i Rim se nalaze na 6. i 5. mestu, sa ukupno 20 miliona turista godišnja, pa se posledice odražavaju na sve sekundarne i tercijalne delatnosti od poljoprivrede do modne i industrije tekstila odnosno šopinga, usled istovremenog izostanka sirovinske baze ali i kupaca koji dolaze sa dalekog istoka od Kine do Južne Koreje.

Takav trend, baš kao i sama korona iz Italije preneo se na Hrvatsku, sa nešto više od 10 obolelih, ali i sa iskrenim priznanjem tamošnjem ministra turizma Gari Capellia da će manjak pre svega u Zagrebu tih npr korejskih turista, čiji se pad posete samo u februaru meri veličnom od – 50%, morati kompenzovati jednakim podsticajima tzv domaćem turizmu, ne bi li se izvršila nivelacija gubitaka popustom od npr. takođe 50%. Najveći imapkt korone meriće se sredinom aprila kada pada Uskrs, a svi parametri ukazuju da će se na najvećem udaru i šteti naći avio kompanije i turizam zasnovan na vazdušnom saobraćaju i čarterima. To donekle može da delimično ublaži štetu po regionalni turizam (Hrvatska sa samo 15% učešća, Crna Gora i napokon Srbija) u odnosu na evropske metropole i već sada očigledno otkazane sajmove: onog mobilnih komunikacija u Barseloni, automobila u Ženevi, turizma u Berlinu, knjiga u Lajpcigu, filmsku premijeru novog Džems Bonda i da ne nabrajamo dalje…

Trenutna šteta samo na razini prizemljenih letilica u avio saobraćaju u Aziji se procenjuje na 30 milijardi dolara, a da jedna nevolja nikad ne ide sama upravo danas je na svim svetskim berzama ozvaničen triparartitni ekonomski rat između Rusije, Saudijske Arabije i SAD oko cene nafte, koji je manje više spustio njenu cenu samo na 30 $ po barelu ali i izbrisao čak 9 biliona dolara vrednosti akcija na finansijskom tržištu.

U međuvremenu COVID – 19 je prešao baru: Atlantik i Pacifik. Država i grad Njujork su takođe uveli vanredno stanje sa preko 100 pozitivno testirani na virus, još jednom kruzeru Grand princess sa preko 3500 putnika i članova posade se ne dozvoljava da pristane u San Francisko, nakon što je jedan oboleli sa broda preminuo. Amerika kao zemlja velike gustine naseljenosti u urbanim megapolisima, ali i sistemom u kome radnici u uslužnoj delatnosti serviranja i dostave hrane (konobari i delivery staff) rade na procenat, bez stalnog zdravstvenog osiguranja naveli su portal Eater da se javno upita da li će se iko od potencijalno viroznih - samoizolovati u kućni karantin i lišiti egzistencijalnih dnevnica.

Kada je konačno o nama ovde reč, kao i u svemu drugom postoji miks izvestne doze nonšalancije ali i tzv denfovanja nužne predostrožnosti. Za razliku od Češke koja je naložila svim svojim građanima hitan povratak iz Italije, Rusije koja preti rigidnom sankcijom višegodišnjeg zatvora za nepoštovanje režima karantina, Srbija još uvek nije ukinula, odnosno tek postepeno redukuje avio linije iz Beograda i Niša ka Milanu i Rimu. No kako je Italija naš najveći ekonomski partner, a perspektiva ino turističkog tržišta se osim Turske i Izraela, koncentrisala na Kinu, stidljivo i gotovo nevoljno, sada već uveliko u predizbornoj kampanji - resorni ministar Rasim Ljajić morao je da prizna očekivanje - predstojeći prolećni pad od 40 do 60% otkazanih aranžmana. Sve to nakon što je u januaru izmeren rast od čak 140% pomenutih kineskih turista. Predsednik udruženja hotelijera Tomislav Momirović, iskreno ali verovatno nerado izneo je procenu da u 2020 nakon višegodišnje ekspanzije novih smeštajnih kapaciteta u prestonici, ako se ne desi značajno i brzo isceljenje, po prvi put jedan deo hotela bi se mogao privremeno zatvoriti – deo radnih mesta izgubiti. Uprkos činjenici da u Srbiji još uvek niti jedan veliki javni događaj, FEST npr ili sportska manifestacija nije otakazana. Optimizmom protiv nevesele realnosti. 

Štaviše u izvesnoj meri Kopaonik npr bi trenutno i kolateralno, jedini mogao da absorbuje - profitira od onog dela naše elite sklone da pominjani Uskrs provede u Italiji, u rečenom Livinju. Nadalje outdoor koncertni turizam kako onaj evropski ili regionalni, pa tako i domaći čija sezona počinje krajem maja – početkom juna kao da najviše strepi od neokončane pandemije. Da samo u svetlu derbija u sredu, Lige Šampiona PSG – Borusija Dortmund koja će se igrati pred praznim stadionom, ni ne slutimo poput sudbine Olimpijskih igara u Tokiju - otkazivanje Univerzijade na leto u Beogradu.

Pratićemo bez panike, ali ni zatiranja pod tepih kako će se nacionalno najuspešniji HoReCa – new entry 2019/20, jedini koji je pored IT sektora imao rast, dakle onaj u kome smo dobili jedan Starbuks ili Budhha bar, reafirmisana kroz novi život Gilde i Josephine, stara dobra mesta, te pored očekivanog BW Galerija šoping mola, konačno biti sređena pristupačnost Beton hala, ergo proći pred recesijom koja će izvesno biti gora i veća nego 2008.  Za kraj jedino koristan savet je podsetnik koji je uprava Porto Montenegra poslala svojim tenant zakupcima, kao i ohrabrujućoj činjenici da je Crna Gora trenutno poslednja evropska oaza bez i jednog slučaja korona virusa.

Poštovani partneri,

Kao što znate, korona virus, bolest sada službeno nazvana COVID-19, proglašena je globalnom zdravstvenom prijetnjom od strane Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u januaru 2020. Kako se virus nastavlja širiti, važno je podsjetiti se da su zdravlje i sigurnost naš prioritet - sada i uvijek. Iako je rizik od COVID-19 trenutno nizak u većini zemalja, uključujući Crnu Goru gdje još nije zabilježen nijedan slučaj istog, smatramo važnim da svako od nas djeluje odgovorno prema globalnoj zdravstvenoj prijetnji i preduzme mjere prevencije za svoje zdravlje i zaštitu drugih. Saradnja svakog od nas je sastavni dio neprekidnog odgovora na javno zdravlje kako bismo pokušali usporiti širenje ovog virusa.

Prvo par činjenica: Što je korona virus? Kako se prenosi? Uobičajeni simptomi korona virusa, Situacija u svijetu (daje se detaljna sublimirana eksplikacija)

!!! Sada se fokusirajmo na nekoliko stvari koje možemo učiniti sami u spriječavanju širenja virusa:

  1. Prati ruke često(očistiti ruke sredstvom za čišćenje ruku na bazi alkohola ili ih prati sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, pogotovo nakon upotrebe toaleta, prije jela i nakon izduvavanja nosa, kijanja i kašlja. Zatim ih temeljno osušiti papirnim peškirom ili sušačem za ruke) Zašto? Pranje ruku sapunom i vodom ili sredstvom za čišćenje ruku na bazi alkohola ubija viruse koji mogu biti na vašim rukama. Virus može preživjeti na površini 3 sata, tako da obratite pažnju na kvake, radne površine, javni prevoz itd. i obavezno oprati ruke odmah nakon dodira sa istim. Obezbijedite aparat/e za dezinfekciju ruku na ulazu u Vaš poslovni prostor. Neke od kompanija kojima se mozete obratiti za pomenute aparate su (navode se kontakti) 
  2. Izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta Zašto? Ruke dodiruju mnoge površine i mogu pokupiti viruse. Nakon kontaminiranja, ruke mogu prenijeti virus na oči, nos ili usta. Od tamo, virus može ući u Vaše tijelo i uticati na Vaše zdravlje.
  3. Pridržavati se mjera socijalnog distanciranja (održavajte rastojanja od najmanje 1 metra između Vas i osobe koja kašlje ili kija). Zašto?Kada neko kija ili kašlje, kapljice iz nosa i usta mogu sadržati virus. Ako ste preblizu, možete udahnuti ove kapljice, uključujući virus COVID-19, ako je osoba koja kašlje zaražena istim.
  4. Održavati respiratornu higijenu (pri kijanju i kašlju prekriti usta i nos laktom ili maramicom. Maramicu potom odmah baciti u kantu za otpatke). Zašto? Kapljice šire virus. Pridržavajući se dobre respiratorne higijene, zaštititi ćemo ljude oko sebe od virusa kao što su prehlada, grip i COVID-19.
  5. Izbjegavati putovanja u područja pogođena 2019-ncov akutnom respiratornom bolešću, mjestima I događajima sa puno ljudi; Zašto?Korona virus se lako širi te će izbjegavanje nepotrebnih putovanja i gužve zaštiti Vas i druge.
  6. Ako ste nedavno bili u pogođenom područjuili ste bili u kontaktu sa nekim za koga znate da je bio, a sada osjećate slabost, imate visoku temperaturukašalj ili imate problema sa disanjem - kontaktirajte ljekara i informišite ga o svojim simptomima i putovanju ili izlaganju pacijentu sa COVID-19. Važno je nazvati unaprijed prije posjete ljekaru. Zašto? Obavještavanje ljekara unaprijed će omogućiti Vašem ljekaru da Vas brzo uputi u pravu zdravstvenu ustanovu. Ovo će takođe pomoći da se spriječi moguće širenje COVID-19 i drugih virusa. Za međunarodne putnike i strance pod medicinskim nadzorem, Institut za javno zdravlje Crne Gore je otvorio posebnu telefonsku liniju na kojoj mogu naći sve detaljne informacije i savjete u vezi sa obavezama i mjerama koje treba preduzeti. Broj telefona je 020 412 858, svakog dana od 08:00 - 22:00. Subotom od 10:00 -14: 00.
  7. Ono što je najvažnije – ne paničitiali BITI SVJESTAN! U potpunosti je normalno osjećati se zabrinuto i uznemireno zbog epidemije virusa poput ovog, pogotovo jer se radi o situaciji koja se i dalje razvija i neizvjesna je. Najbolje što možemo učiniti jeste da se stalno informišemo o relevantnim, tačnim informacijama i slijedimo zvanična uputstva.
  8. Za više informacija o virusu i kako se zaštititi, molimo da pratite sledeće linkove…(navode se linkovi)

ps fotografija besposlenih gonodolijera u Veneciji preuzeta je od nemačkog Welt-a

Komentari

Komentariši odmah

Još uvek nema komentara na ovu temu.

Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni. Prijavite se, ili kreirajte novi nalog

Povezane teme

FORUM

Detaljinije

Novo zaključavanje - da li je kafana jednako korona?

Novo zaključavanje - da li je kafana jednako korona?

Ima nešto trulo u državi Danskoj. Procentualna uspešnost vakcinacije protiv Covida-19 u Srbiji obrnuto je srazmerna, novom rigidnom regresu tzv lockdown...

Detaljinije

FORUM

Detaljinije

Logika lokdauna - biti ili ne biti...

Logika lokdauna - biti ili ne biti...

...pitanje je sad!? Kako će država postupiti, šta preduzeti nakon 15 decembra u utorak do kada važe aktuelne mere u ugostiteljstvu i trgovini vezane za...

Detaljinije

FORUM

Detaljinije

Pismo o namerama za pomoći države ugostiteljsko – restoranskom sektoru u Beogradu i Srbiji

Pismo o namerama za pomoći države ugostiteljsko – restoranskom sektoru u Beogradu i Srbiji

Portal Horeca Propeler sročio je predlog moguće platforme za razgovor sa predsednikom Privredne komore Markom Čadežom, a nakon konsultacija unutar...

Detaljinije